Bh. blok neće u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om

Politika

Bosanskohercegovački blok odlučio je kako neće kretati u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, odnosno da ostaju opozicija u FBiH i na nivou BiH.

 

Bosanskohercegovačkog bloka Nermina Nikšića, Željka Komšića i Predraga Kojovića, a na kojem je bilo govora o tome da li će Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Demokratska fronta (DF) i Naša stranka (NS) krenuti u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

 

“Na sto smo stavili sve argumente. ključ je poručiti javnosti da je Bh. blok ujedinjen. Donijeli smo odluku da ostajemo opozicija na federalnom i državnom nivou”, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, prenosi Klix.

 

Već nekoliko mjeseci Bh. blok odlučuje o tome da li će uopće u naredne četiri godine biti vlast ili opozicija na državnom nivou i na nivou entiteta Federacija BiH. Prva je stav zauzela Naša stranka (NS) koja je usvojila zaključak u kojem stoji da oni neće ulaziti u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

 

Znatno neodređeni bili su SDP i DF koji nikada nisu konkretno saopštili da li su za ulazak u vlast sa nacionalnim strankama. SDP je na sjednici Predsjedništva BiH usvojio zaključak da će insistirati na tome da se odluka o ulasku u vlast donese konsenzusom.

 

Kako je ranije navedeno, SDA, HDZ i SNSD, zajedno sa manjim strankama, bez Bh. bloka i SBB-a mogu formirati vlast na nivou države BiH i entiteta FBiH.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *