Šešelju odbijen zahtjev za žalbu

Region

Predsjednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je molbu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja da oformi novo žalbeno vijeće koje bi odlučilo o njegovom zahtjevu da se žali na drugostepenu presudu kojom je u aprilu prošle godine proglašen krivim zbog progona Hrvata u Hrtkovcima i osuđen na kaznu zatvora od 10 godina.

 

Tom presudom preinačena je prvostepena presuda kojom je Šešelj prvobitno bio oslobođen svih optužbi, te je on u avgustu prošle godine tražio da mu se omogući pravo na žalbu u trećem stepenu.

 

Ađijus je naveo da Statut i pravila Tribunala ne predviđaju žalbu na drugostepenu presudu i da je u praksi ustanovljeno da Žalbeno vijeće može da nekog proglasi krivim u svojoj drugostepenoj odluci, prenose beogradski mediji.

 

On je ukazao i da Statut osuđenoj osobi dozvoljava pravo da traži reviziju presude pod propisanim uslovima, što u ovom slučaju može da uradi i Šešelj.

 

Šešelj je osuđen po tri od devet tačaka optužnice na 10 godina zatvora, a pošto se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru Šešelj neće služiti izrečenu kaznu.

 

Lider Srpske radikalne stranke je u pritvorskoj jedinici Haškog trinunala proveo skoro 12 godina – od februara 2003. godine kada se dobrovoljno predao tribunalu, do sredine novembra 2014. godine.

 

Šešelj se tokom postupka pred Tribunalom branio sam, bez advokata ili “prijatelja suda”.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *