Trivić: Nestalo 400 miliona maraka javnog novca

Politika

Nezaposlenih porodilja u Republici Srpskoj je skoro duplo više nego zaposlenih što je poražavajući podatak za ovo društvo, kazala je poslanica PDP Jelena Trivić tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti.

 

Ona je istakla da je prema zvaničnim podacima u Republici Srpskoj nezaposleno oko 6.100 porodilja, dok ih je zaposleno 3.700.

 

– To pokazuje da imamo puno veći broj žena koje rađaju, a ne rade od onih koje su zaposlene. To je poražavajuća statistika. Zamislite uslove u kojima žive ta tek rođena deca – istakla je Trivić.

 

Ona je navela da će glasati za Prijedlog zakona, te da on nije sporan, ali da je sporna sumorna statistika koja govori da mnoge porodilje nemaju posao.

 

Trivić se osvrnula i na propale banke u Srpskoj, navodeći da je s njihovom propašću nestalo i 400 miliona maraka javnog novca.

 

– To je novac ovih građana. I tih 400 miliona maraka je ono što se može izračunati na osnovu javno objavljenih podataka, a koliko toga još ne znamo. Ako je materinski dodatak 405 KM, to znači da je ukradeno skoro milion materinskih dodataka. Znate šta znači milion ukradenih materinskih dodataka. To znači da ste vi ministre mogli 13 godina isplaćivati materinske dodatke – zaključila je Trivić.

 

Ona je upitala gde je nestalo 400 miliona maraka i da li će iko odgovarati za to.

 

U parlamentu Srpske u toku je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti kojim je, između ostalog, predviđeno da materinski dodatak u Republici Srpskoj dobijaju sve nezaposlene porodilje, bez obzira na raniji status.

 

– Ako je u vrijeme poroda porodilja nezaposlena i ima prebivalište u Republici Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta, može ostvariti pravo na materinski dodatak, navedeno je u obrazloženju prijedloga ovog zakona.

 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je prethodno da ovaj prijedlog zakona predviđa da će poslodavcima, korisnicima prava na refundaciju iz važećeg zakona, u 2020. godini biti refundirana naknada plata u iznosu od 100 odsto nakon isplate naknade plate radniku.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *