Dvodnevna konferencija o digitalnoj transformaciji u Banjaluci

Društvo

Prva međunarodna konferencija “FORWARD”, posvećena digitalnoj transformaciji kao strateškom opredjeljenju u Republici Srpskoj, ali i pametnim rješenjima koja treba to da omoguće, otvorena je danas u Banjaluci.

 

Ideja je da se tokom dvodnevne konferencije razmotri na koji način Srpska treba da krene putem ove transformacije, kao važnog puta i za razvoj privrede.

 

U Banskom dvoru okupilo se oko 300 učesnika, među kojima i predstavnici IT industrije, ali i šire privrede RS.

 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić poručio je, između ostalog, da su informacione tehnologije svuda prisutne i da nam, ako ih ne budemo pratili i zanemarimo digitalnu transformaciju društva i privrede, prijeti trajno zaostajanje.

 

Ministar Srđan Rajčević istakao je da je upravo zato Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo pokrenulo ovu konferenciju, jer ako shvatimo da digitalnu transformaciju ne možemo izbjeći, treba vidjeti na koji način da je prihvatimo i primjenimo.

 

On je zahvalio partnerima konferencije, a posebno predsjednici RS Željki Cvijanović i premijeru Radovanu Viškoviću koji su finansijski i autoritetom podržali ovu konferenciju.

 

Nastojaće se, ističe on, da konferencija postane tradicionalna i da svake godine okupi više učesnika.

 

Predsjednica RS Željka Cvijanović istakla je uoči konferencije, da je prelazak na digitalnu ekonomiju strateški cilj i razvojna šansa Republike Srpske.

 

Dodala je da je ovo važna oblast, koja daje mogućnost i za novo zapošljavanje, te podsjetila da se sve zemlje koje žele da se razvijaju u napreduju, bavelj pitanjima digitalne transformacije, kao što to treba da uradi i Srpska.

 

Grupa Afrodizijak iz Banjaluke otvorila je konferenciju energičnim nastupom, da bi se ta energija zadržala i tokom dva dana rada i panela.

 

Tokom dana govoriće se o novoj strateškoj orijentaciji, značaju digitalne transformacije za sektorski razvoj, o praksi tehnološke i digitalne transformacije u Estoniji, koja je primjer uspješnog razvoja IT sektora, te o digitalnoj mapi razvoja, dok ća sutrašnji paneli biti posvećeni pametnim rješenjima i njihovom značaju za lokalnu upravu, tome koja rješenja mogu da ponude kompanije, te šta ona konkretno mogu da znače za građane.

 

Organizatori prve “Forward” konferencije su Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Repubilike Srpske u partnerstvu sa Inovacionim centrom Banjaluka.

 

Platinasti sponzori su kompanije Mtel i Prointer.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *