Usvojen Budžet institucija BiH za 2019. godinu

Politika

Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je u oba čitanja usvojio Budžet institucija BiH za 2019.godinu.

 

Ovaj prijedlog je na sjednici u srijedu, 18. decembra, usvojio Predstavnički dom, a, prema tom dokumentu, ukupni prihodi u ovoj godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, a servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

 

U tok urasprave Denis Bećirović, delegat, je kazao da je usvajanje budžeta na kraju godine za rubriku “vjerovali i li ne”, te upozorio da se u budžetu izdaci za Parlament povećali za preko 300 hiljada KM, što je neshvatljivo, ako znamo da Parlament nije radio godinu dana.

 

Zlatko Miletić (DF), delegat, istako je da ne može preći preko nekih činjenica, te upozorio da je degutantno raspravljati o izvršenju budžeta za 2017. i 2018. godinu, te za budžet za godinu koja je pri kraju. Međutim, pohvalio je Minsitarstvo finansija i trezora za dokumentaciju koju su dostavili.

 

Vjekoslav Bevanda ministar finansija i trezora BiH kazao je kako je Budžet materijal Predsjendištva BiH, da je Savjet minstara jendoglasno usvojilo ovaj tekst, a Predsjedništvo u julu uputilo u Parlament.

 

Rekao je da su u ovaj budžet uključeni policijski službenici, te da je zbog toga povećan budžet za 16 miliona.

 

Dom naroda BiH razmotrio je i usvojio veliki broj tačaka dnevnog reda koje se odnose na davanje saglasnosti za ratifikaciju ugovora i sporazuma za finansiranje više infrastrukturnih i drugih projekata u BiH, za koje je već rečeno da su vrijedni oko dvije milijardu eura. Tokom prve redovne sjednice delegati su izabrali članove stalnih komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i time završili formiranje Ustavnopravne, Komisije za finansije i budžet, te Komisije za spoljnu i trgovinskku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *