Bevanda: Pokrenuta procedura za usvajanje budžeta institucija BiH

Politika

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda rekao je da je Ministarstvo finansija pokrenulo proceduru za usvajanje budžeta institucija BiH za ovu godinu uputivši Nacrt budžeta na davanje mišljenja Kancelariji za zakonodavstvo, ali da još nisu dobili nikakve povratne informacije.

 

Bevanda je istakao da će ministarstvo na čijem je čelu, čim dobije povratne informacije, stavove i mišljenja na Nacrt budžeta, taj dokument uputiti Savjetu ministara u dalju proceduru i razmatranje.

 

“Vidjećemo kada će se to dogoditi i kada će Savjet ministara da se odredi prema ovom dokumentu. Nakon toga, biće upućen u Predsjedništvo BiH koji je ovlašteni ustavni predlagač ovog dokumenta. Potom slijedi upućivanje u parlamentarnu proceduru na usvajanje, a kada će cijeli taj proces biti završen, ne bih prognozirao”, rekao je Bevanda.

 

On nije želio govoriti o tome da li će cijela procedura biti završena do kraja ovog mjeseca do kada je na snazi odluka o privremenom finansiranju i da li će Savjet ministara u protivnom donijeti odluku o privremenom finansiranju.

 

“Moja praksa je da govorim o činjenicama, a činjenice su da još nismo dobili mišljenje Kancelarije za zakonodavstvo”, konstatovao je Bevanda.

 

U skladu sa odlukom Fiskalnog savjeta BiH, budžet institucija BiH za 2020. godinu planiran je u iznosu od 996 miliona KM, što je povećanje za 30 miliona u odnosu na prošlu godinu.

 

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je izjavio da, ukoliko bude postojalo dovoljno političke volje, budžet za 2020. godinu može biti usvojen do kraja marta.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *