Poslanici traže hitnu sjednicu Predstavničkog doma BiH

Politika

Poslanici Predrag Kojović, Damir Arnaut, Mirjana Marinkovic Lepić, Aida Baručija, Mirko Šarović, Branislav Borenović, Dragan Mektić, Mira Pekić i Nermin Nikšić uputili su predsjedavajućem Predstavničkog doma BiH Nebojši Radmanoviću zahtjev za sazivanje hitne sjednice tog doma.

 

Za dnevni red su predložili tri tačke: Prijedlog zakona o porezu na dodatu vrijednost, Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usljed COVID-19 pandemije i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o akcizama BiH.

 

-Svi navedeni prijedlozi su upućeni u proceduru s ciljem saniranja zdravstenih, ekonomskih i društvenih posljedica izazvanih COVID-19 pandemijom. Bez obzira na brojne takve posljedice, Predstavnički dom nije održao ni jednu sjednicu već duže od mjesec dana. Iduća sjedica je zakazana tek za 28. april 2020. sa samo jednom predloženom tačkom dnevnog reda koja se odnosi na poslovičke izmjene. Uzimajući u obzir sve navedeno, te relativno mali broj poslanika u Predstavničkom domu, uz istovremeno postojanje mogućnosti za održavanje sjednice (6. hitna sjednica je već sazvana), kao i na potrebu što skorijeg usvajanja mjera štednje, usljed navedene pandemije, zahtjev je u potpunosti opravdan – piše u zahtjevu danas dostavljenom na protokol Parlamentarne skupštine BiH.

 

Podsjećamo, Kolegijum Predstavničkog doma je za 28. april već zakazao hitnu sjednicu, ali je na njoj predviđeno razmatranje samo izmjena Poslovnika, kako bi ovaj dom u buduće mogao da odlučuje onlajn, dakle bez sastajanja u Sarajevu.

 

Aida Baručija kaže za Srpskainfo da je sjednica, koja je ranije zakazana za 28. april „krajnje neprimjerena“.

 

-Nadam se da će ovaj naš opravdani zahtjev imati efekta, budući da se na predloženom dnevnom redu nalaze veoma bitne tačke, a uzimajući u obzir da je sjednicu moguće organizovati ranije u skladu sa svim zdravstvenim preporukama – kaže Baručija.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *