CIK BiH o održavanju lokalnih izbora

Politika

Centralna izborna komisija BiH raspravljala je na sjednici u Sarajevu, između ostalog, o Informaciji o sprovođenju priremnih aktivnosti za Lokalne izbore 2020. godine.

 

Budući da budžet institucija BiH za 2020. još nije usvojen, mnogo se polemisalo o načinu na koji obezbijediti novac koji je već sada neophodan za pripremne aktivnosti CIK BiH. Član CIK Stjepan Mikić predložio je da se od Savjeta ministara BiH zatraži da im obezbijedi sredstva iz budžetske rezerve.

 

Predsjednica CIK Vanja Bjelica – Prutina je rekla da je to već učinjenio, odnosno da je upućeno nekoliko dopisa institucijama BiH.

 

– Očekujem od nadležnih institucija da poštuju CIK, zahtijevamo da se obezbijede sredstva za provođenje izbora. Zakonska ovlaštenja CIK ne mogu biti dovedena u pitanje – rekla je ona.

 

Prema njenim riječima, inicijativa koja je ranije upućena prema Parlamentarnoj skupštini BiH da se iznađe zakonska mogućnost za odgađanje raspisivanja izbora bila je „adekvatan odgovor CIK BiH“.

 

-Možda se relaksiraju mjere, ali smo kao i svi građani i dalje izloženi virusu. Očekujemo od koordinacionog tijela na nivou BiH da nam daju svoje preporuke šta da radimo. Izložili smo im plan aktivnosti za maj i jun. Od njih tražimo procjenu za mogućnost provođenja tih akivnosti – rekla je Bjelica – Prutina na sjednici koju je, prvi put, javnost mogla da prati uživo.

 

Podsjećamo, zakonska obaveza CIK BiH je da početkom maja raspiše lokalne izvore u BiH koji treba da budu održani u oktobru. Međutim, njihovo održavanje je i dalje pod znakom pitanja zbog neizvjesne epidemiološke situacije i zbog kašnjenja usvajanja budžeta BiH za 2020.

 

S druge strane, SNSD i još neke partije dovode u pitanje zakonitost izbora dvoje novih članova CIK BiH, predsjednice Bjelica – Prutina i Jovana Kalabe, kako zbog toga što su izabrani bez javnog konkursa, tako i zbog činjenice da su bliski SDS i PDP. Vanja Bjelica-Prutina je bila savjetnica Mirka Šarovića u prošlom mandatu u Savjetu ministara BiH, dok je Kalaba svojevremeno bio predsjednik Statutarne komisije PDP.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *