Brnabić: Srbija ima namjeru da na KiM vrati svoje snage

Politika Region

Djelovanjem Aljbina Kurtija dovedeni smo na ivicu oružanih sukoba, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić i dodala da Srbija ima pravo i namjeru, prema Rezoluciji UN 1244, da na KiM vrati određeni broj trupa.

 

– Imate Kfor i Euleks koji ne rade svoj posao i to ne samo prema Briselskom, već i Kumanovskom sporazumu. Oni ne štite Srbe na KiM, ni južno od Ibra ni na severu KiM, istakla je Brnabić.

 

Ona je rekla i da se svakodnevno vidi kršenje Kumanovskog sporazuma, kao i Briselskog.

 

– Zbog toga smo veoma blizu tome i verujem da će tokom današnjeg dana predsednik Aleksandar Vučić dati više informacija o njegovim sastancima da prema Rezoluciji UN 1244 zatražimo povratak naših snaga na KiM. Zato što Kfor ne radi svoj posao i zato što Srbi na KiM ne mogu da se osećaju bezbedno. Oni su tamo životno ugroženi uključujući i deca u vrtićima, navela je Brnabić.

 

Ona se osvrnula i na upad Kfora i ROSU do zuba naoružanih u vrtić na sjeveru Kosova i kazala da neki iz Kfora i u Prištini treba da razmisle kako bi njima bilo da znaju da su do zuba naoružani upali u vrtić u kojem spavaju njihova djeca.

 

– Niko apsolutno ništa ne radi. Dovedeni smo na ivicu oružanih sukoba. Doveo nas je do toga jedan neodgovorni pojedinac. Predsednik Vučić je preko 10 puta govorio da će doći do toga. Kurti rizikuje svaki dan, dovodi do određene nestabilnosti i dovoljna je samo iskra. Ne mogu da razumem partnere u EU, ni NATO ni Kfor, Euleks, jer na teritoriji KiM, koja je u ovom trenutku vođena od privremenih institucija u Prištini niti imate vladavinu prava, niti osnovna ljudska prava, niti to neko kontroliše, niti da li se Srbi i ostali nealbanci osećaju bazično bezbednim, rekla je premijerka.

 

Brnabić je istakla da misli da Srbija ima pravo prema Rezoluciiji 1244 i namjeru da se određeni broj trupa vrati tamo, jer ako Kfor ne obezbijedi mir, Srbija želi da se bori za mir i stabilnost.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *