David ubijen, Anketni odbor bio u pravu

Aktuelno

Narodni poslanik Dragan Čavić rekao je da je razgovarao danas sa Želimirom Lepirom, glavnim banjalučkim okružnim javnim tužiocem, o slučaju “Dragičević” te da je od njega dobio tražene informacije.

“Tužilac me je primio u svojstvu narodnog poslanika i vi ćete razumjeti da je moja obaveza da te informacije iznesem u NS RS, a ne novinarima”, rekao je Čavić po izlasku iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka sa poslanikom Branislavom Borenovićem.

Čavić je dodao da je Lepiru jasno rekao da u Tužilaštvu nije sa ciljem da ga upozna sa bilo kakvim sadržajem, već sa tehničkim detaljima koji su od uticaja za odluke u NS RS.

“Lepir je srdačno prenio tražene informacije i okvalifikovao da ovo ne može da se tretita kao bilo kakav pokušaj uticaja na nezavisnost rada Tužilaštva”, naveo je Čavić.

Lepir je za “Nezavisne” potvrdio da je slučaj “Dragičević” okarakterisan kao ubistvo.

Nakon povratka u skupštinu, Čavić je rekao da ga je Lepir obavijestio da je 28. juna Okružno tužilaštvo izdalo naredbu o sprovođenju istrage i da ju je naredni dan službenim putem proslijedilo Sudu, kako bi dobili potrebne saglasnosti za nastavak postupka.

“Jutros je proslijeđeno MUP-u, pa zbog toga ministar Lukač nije ni mogao znati da je donesena pomenuta naredba. Tačno je da se radi o kvalifikaciji krivičnog djela ubistvo”, rekao je Čavić.

Poslanici opozicije rekli su da je nakon donošenja tužilačke naredbe da je smrt Davida Dragičevića okarakterisana kao ubistvo Anketni odbor bio u pravu kada je u svoje zaključke stavio takve ocjene.

Dodali su da su maske pale i da su poslanici većine na zahtjev stranačih šefova Milorada Dodika, Marka Pavića, Petra Đokića i Nenada Stevandića glasali da se ne usvoje zaključci. 

Narodna skupština RS nije prihvatila zaključke Anketnog odbora o okolnostima smrti Davida Dragičevića. Za zaključke glasalo je 27 poslanika, niko nije bio protiv, a 37 su bili uzdržani. Poslanici opozicije napustili su sjednicu nakon glasanja. Nakon što navedeni izvještaj nije usvojen, poslanici se nisu izjašnjavali o predloženim zaključcima vladajuće većine jer je tako definisano skupštinskim poslovnikom.

Branislav Borenović, predsjednik PDP je rekao da će zatražiti listing glasanja kako bi se vidjelo ko je kako glasao, i da je jedan predstavnik vladajuće koalicije glasao za zaključke Anketnog odbora.

Dragan Čavić, predsjednik PDP-a, je rekao da se danima spekulisalo o tome da li je Tužilaštvo donijelo naredbu kao da se nalazi u Tadžikistanu a ne u Banjaluci.

Dodali su da će sada imati sastank klubova kako bi odlučili da li će napustiti skupštinsko zasjedanje, ili se vratiti u skupštinske klupe.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica tvrdi da ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač krije od javnosti da je Okružno tužilaštvo Banjaluka donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv NN lica zbog ubistva Davida Dragičevića, jer bi bilo potvrđeno da je izvješataj Anketnog odbora sačinjen profesionalno i kvalitetno.

“Krijete to jer bi time bilo potvrđeno da je Anketni odbor radio odgovorno i profesionalno. Ako postoji naredba onda izvještaj mora biti usvojen”, rekao je Govedarica u Narodnoj skupštini prije početka glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda.

Odgovarajući na navode Govedarice, šef Klub poslanika SNSD-a Radovan Višković rekao je da nema zvaničnu informaciju o naredbi Okružnog tužilaštva.

“Ako neko ima zvaničnu informaciju neka dostavi dokaze, jer živim za momenat kada će nadležno tužilaštvo uraditi svoj posao”, istakao je Višković.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović je ponovio da sve interesuje istina i da niko nema pravo da se miješa u rad pravosuđa, jer bi se moglo protumačiti kao politički pritisak.

Poslanici nisu prihvatili zahtjev PDP-a da se pojedinačno izjašnjavaju o izvještaju Anketnog odbora.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da do jutros u MUP nije došla naredba Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka za sprovođenje istrage protiv NN lica u vezi sa ubistvom Davida Dragičevića, kako to tvrde poslanici opozicije.

“MUP do jutros nije dobio nikakvu informaciju iz Tužilaštva, ne znam da li će ona doći u toku dana. /Poslanik Dragan/ Čavić je iznio ovdje informaciju koju svi imamo da je Tužilaštvo /29. juna/ donijelo naredbu o pokretanju istrage, ali to je samo informacija. Mi nemamo ništa zvanično, niti znamo šta piše u naredbi. Kada naredba stigne mi ćemo početi po njoj da postupamo i nema razloga da javnost ne bude upoznata o tome”, istakao je Lukač u obraćanju u Narodnoj skupštini.

On je konstatovao da se u Narodnoj skupštini ponovo prave konstrukcije, te da su sve te priče bespredmetne dok se zvanično ne dobije informacija iz Tužilaštva.

U Narodnoj skupštini data je polučasovna pauza na zahtjev Kluba poslanika NDP-a.

Agencije/nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *