U Sarajevu na snazi redukcije vode na debelom minusu

Društvo

Iako je u proteklih nekoliko mjeseci, nakon imenovanja novog menadžmenta, bilo “zatišje”, jer redukcije nisu bile tako često na snazi, od nedjelje građani Sarajeva ponovo su suočeni sa cjelodnevnim prekidom vodosnabdijevanja u većem dijelu grada, posebno u Centru.

Problem sa isporukom vode nastavljen je i danas, a iz KJKP “Vodovod i kanalizacija” (ViK) saopštili su da je razlog tome popravak kvarova na mreži, zbog čega je dolazilo do poremećaja u vodosnabdijevanju u naseljima u općinama Centar, Novi grad, Vogošća i Ilidža. Dodali su da bi do stabilizacije u isporuci vode trebalo doći oko 17 sati. Iz ViK-a takođe su apelovali na potrošače da se zbog najave niskih temperatura posebna pažnja posveti zaštiti vodovodnih mjesta i instalacija od smrzavanja. Upravo ovaj dio saopštenja ViK-a naljutio je Sarajlije koji se putem društvenih mreža, ali i telefonskih poziva, pitaju zbog čega se ispitivanje vrši u dane kada su najavljene izuzetno niske temperature i loši vremenski uslovi.

“Sramotno je što nam iz ViK-a zatvaraju vodu na minusima i što to čine u dane kada građani strahuju od pucanja cijevi i satova. Ljetos su nas mučili na visokim temperaturama sa nestašicom vode, sad rade isto, ne znam do kada više ovako”, kaže Sarajlija Enes Mulić. Sarajlija Albin Zuhrić na društvenim mrežama je, komentarišući ponovne redukcije vode, pitao da li je ovo posljedica sukoba Elmedina Konakovića, premijera Kantona Sarajevo, i njegove dojučerašnje stranke SDA.

Zvonko Marić, poslanik SBB-a u Skupštini KS, ističe da je indikativno da su redukcije krenule onog momenta kada je došlo do krize vlasti.

“Mislim da redukcije imaju političku podlogu i da je vrlo zanimljivo da su ljetos izborom novog menadžmenta redukcije kao čarobnim štapićem otklonjene i, evo, sad kad je došlo do problema, odjednom opet redukcije i to sada u cijelome gradu”, kazao je Marić.

Edin Forto, poslanik Naše stranke, smatra da je problem vodosnabdijevanja veliki i da se ne može rješiti preko noći. Međutim, kako je rekao, sklon je da vjeruje da ove redukcije na minus osam stepeni imaju političku pozadinu.

“Ako je za deset dana nakon što je izabrana ova uprava i menadžment ViK-a došlo do smanjenja noćnih redukcija i ukidanja dnevnih, moramo biti skloni vjerovati da i ovo zavrtanje vode na slavinama građana Sarajeva ima političku pozadinu”, zaključio je Forto.

Nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *