Banjalučki biskup ponovo uzburkao javnost

Društvo

Banjalučki biskup Franjo Komarica ponovo je uzburkao duhove nakon što je blagoslovio sliku koju je naslikao hrvatski general i nekadašnji haški optuženik Ante Gotovina, što je u Banjaluci ocijenjeno kao novi korak unazad u razvijanju i očuvanju dobrih odnosa jer je riječ o osjetljivom pitanju za srpski narod.

Na slici, čiji je autor i više nego sporan za Srbe zbog uloge u ratu, nalazi se lik Ivana Merca. Gotovina je naslikao prije sedam godina dok je bio u zatvoru u Hagu zbog optužbi za zločine nad Srbima koji su počinjeni u akciji “Oluja” 1995. godine i prvi put je izložena javnosti.

Blagoslovljena je u sklopu obilježavanja 120 godina od rođenja Merca, katoličkog laika kojeg je pokojni papa Ivan Pavle Drugi proglasio blaženim tokom pastoralnog pohoda u BiH 2003. godine. Merc je rođen u Banjaluci gdje je službovao njegov otac, oficir okupatorske austrougarske vojske, a i sam je za vrijeme Prvog svjetskog rata bio vojnik u ovoj vojsci. Komarica je naglasio da je hrvatski general u blaženom Mercu očigledno pronašao svoj uzor, ali na jedan način i pokazao koliko je snažna njegova vjera.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je za “Glas Srpske” da Gotovinu srpski narod i dalje smatra odgovornim za progon i stradanja u akciji “Oluja” bez obzira na to što nije osuđen u Hagu.

– “Oluja” je simbol srpskog stradanja. Nije dobro zbog dobrih odnosa u Srpskoj što se Komarica pojavio na tom skupu i blagoslovio ono što je Gotovina stvarao u Hagu. Nije dobro da se uspješna saradnja narušava. Taj potez Komarice je sasvim nepotreban i izazvaće revolt javnosti – poručio je Dodik i dodao da to Komarica radi iz nekih drugih razloga koji su daleko od uspješne saradnje koju imaju Katolička crkva i RS.

Istoričar Zoran Pejašinović rekao je da ne treba miješati vjeru i politiku.

– To je uvijek dovodilo do nečeg neželjenog. To je kao dolivanje ulja ili benzina na vatru. Nikome ne ide u prilog, ni vjernicima, ali ni političarima – rekao je Pejašinović i dodao da je riječ o principu koji su svi trebali da nauče u prošlosti, ali da je jasno i očigledno da to nisu učinili.

Blajburg

Franjo Komarica izazvao je u maju ove godine oštre reakcije nakon što je poslije sastanka sa predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Rajnerom rekao da je Banjaluka za njega Blajburg. Šokantna izjava uslijedila je samo nekoliko dana nakon što je Komarica služio misu žrtvama Blajburga.

Komarica je kasnije izjavio da nije imao namjeru da povrijedi srpske žrtve i Srbe.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *