Nisu ispunjene dogovorene mjere, tranša MMF-a na čekanju

Ekonomija

Vlasti BiH još nisu ispunile prethodne mjere dogovorene u novembru koje su neophodne za isplatu druge tranše MMF za BiH u iznosu od 155 miliona KM, zbog čega ne može doći ni do prvog pregleda stendbaj aranžmana, poručuje rezidentni predstavnik MMF za BiH Francisko Parodi.

– Čekamo da vlasti završe obaveze da bismo Izvršnom odboru mogli da preporučimo odobrenje prvog pregleda – rekao je Parodi za “Dnevni avaz”.

On podsjeća da, osim poznate obaveze koja se odnosi na povećanje akciza na naftu i naftne proizvode radi sufinansiranja investicije za gradnju Koridora “Pet ce”, postoje još četiri obaveze na nivou BiH i Federacije BiH.

Među njima je obaveza Parlamenta FBiH da usvoji zakonska rješenja o bankama, te o Agenciji za bankarstvo, što je prije nekoliko dana i učinjeno.

– Federalna Vlada treba da započne preduzimanje operativne temeljne procjene vrijednosti za preduzeća `Telekom BiH` i `HT Mostar` radi njihovog restrukturisanja ili privatizacije – dodao je Parodi.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara BiH treba da usvoji odluku o ograničavanju novog zapošljavanja u ovoj godini, a Parlamentarna skupština BiH izmene i dopune Zakona o osiguranju depozita.

avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *