Iako je uvezena u BiH bolnice ne nabavljaju “kubansku” vakcinu

Društvo

Da bi vakcina “cimavaks EGF” bila uvrštena na jednu od lista lekova dobavljač treba da podnese zahtev, objašnjavaju u Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) RS.

Pored toga, kako kažu, o leku treba da se izjasni struka, odnosno da bude dostavljena stručna medicinska dokumentacija.

– Potom sledi razmatranje stručne komisije koja odlučuje o svakom određenom leku i njegovom uvrštavanju na listu – ističu u FZO.

Dodaju da su upoznati sa tim da je “cimavaks” registrovan u BiH, u Agenciji za lekove i medicinska sredstva BiH (ALM).

– Međutim, do sada nismo primili nijednu zvaničnu informaciju ni zahtev dobavljača, struke ili udruženja pacijenata za stavljanje ove vakcine na neku od naših lista lekova – naglašavaju u ovom fondu.

Podsetimo, u BiH je iz Havane početkom jula 2016. stigla prva isporuka “cimavaksa”, dovoljna za lečenje 20 pacijenata. U ALM potvrdili su da je kvalitet prve serije “cimavaksa” proveren i da je odgovarajući.

U međuvremenu, naručena je još jedna serija za još 20 pacijenata.

Međutim, u BiH kubansku vakcinu je do sada naručila samo jedna privatna zdravstvena ustanova, u kojoj se “cimavaksom” trenutno leči samo jedan pacijent. Ovo su za “EuroBlic” potvrdili u farmaceutskom preduzeću “Imuno farm”, koje je dobilo pravo na uvoz i prometovanje kubanske vakcine, koji se koristi za lečenje pacijenata sa karcinomom pluća u poodmakloj fazi.

Iznenađeni su, međutim, što, nakon zvanične potvrde da uvezene vakcine ispunjavaju sve kvalitativne norme, javne bolnice u BiH još nisu pokazale nikakvo interesovanje za “cimavaks”.

– FZO je ranije pokazao zainteresovanost da plati vakcinu za 20 pacijenata, čija bi cena bila tri puta jeftinija od komercijalne. Međutim, od tog još nema ništa, tako da bi pacijenti, koji odluče da prime vakcinu, sami snosili trošak – rekli su u “Imuno farmu”.

U pojedinim zdravstvenim ustanovama ovog tipa koje smo kontaktirali potvrdili su da još nisu nabavili kubansku vakcinu.

U Bolnici Istočno Sarajevo kažu da su upoznati sa činjenicom da se “cimavaks” pojavio u BiH.

– Međutim, nismo ga nabavili jer se, kako smo informisani, još ne nalazi na pozitivnoj listi za lekove FZO. Ukoliko bi se to desilo, nije isključeno da bi kubansku vakcinu nabavila i naša bolnica – rekli su u ovoj bolnici.

Dodali su da na njihovom Odeljenju pulmologije godišnje bude otkriveno između 25 i 30 novih slučajeva karcinoma pluća i disajnih puteva.

Broj novootkrivenih slučajeva karcinoma pluća i disajnih puteva iz godine u godinu je u blagom porastu. I pored hemoterapije, zračenja ili operativnog zahvata, procenat preživljavanja je od jedne do četiri godine.

Vakcine koje su uvezene u BiH došle su direktno od proizvođača, odnosno iz Centra za molekularnu imunologiju iz Havane.

Klinička istraživanja u ovom centru počela su 1993. godine, a od 2008. “cimavaks” je zvanično počeo da se koristi na Kubi.

Kubanski imunolog Pedro Kamilo Rodriges, koji je rukovodio timom koji je stvorio ovaj lek, objasnio je da vakcina protiv raka pluća transformiše kancer u hronično oboljenje, kao što su hipertenzija ili dijabetes. Pacijenti u tom slučaju redovno primaju vakcinu koja ih održava u životu, kao insulin dijabetičare.

– “Cimavaks EGF” je namenjen pacijentima koji imaju nemikrocelularni rak pluća u poodmakloj, trećoj B ili četvrtoj fazi. Njen cilj nije da izleči bolesnika koji ima rak pluća u poodmaklom stadijumu, već da on sa bolešću nastavi da živi. Tačnije, vakcina usporava i zaustavlja napredovanje metastaza na druge organe. Samim tim se povećavaju šanse za preživljavanje i kvalitet života. Oko 20 odsto pacijenata koji su je primali živi duže od pet godina, što bi bez “cimavaksa” bilo nemoguće – rekao je svojevremeno Rodrigez.

Na Kubi je ova vakcina ranije koštala oko 7.000 evra, a od 2011. godine je besplatna.

Kubanska vakcina nije predviđena za pacijente sa karcinomom pluća u poodmakloj fazi, sa metastazama u centralnom nervnom sistemu. Naime, njihovo stanje zahteva drugačiji i tretman steroidima, čije dejstvo može da utiče na efekat ove vakcine.

Pacijenti koji su pogodni za primanje “cimavaksa” na samom početku lečenja primaju pet doza, i to u levo i desno rame, i u levi i desni kuk. Isti postupak ponavlja se posle 14 dana, pa još tri puta na svake dve sedmice, a nastavak lečenje zavisi od dogovora sa lekarom.

Stabilizuje stanje obolelih

U Srbiji je primena kubanske vakcine počela u decembru 2015. godine, i to pod nadzorom doktora Pedra Camila Rodrigeza.

U ovu državu u oktobru iste godine stiglo je 1.690 doza “cimavaksa”, dovoljnih za lečenje 30 pacijenata.

Prve doze leka primile su dve pacijentkinje u Kliničko-bolničkom centru “Bežanijska kosa”. U narednih godinu dana “cimavaks” je u ovom KBC i Institutu u Sremskoj Kamenici primilo oko 25 pacijenata, a kod većine je bolest stabilizovana.

Za njih su vakcine besplatne, a Srbija je jedna od država u kojoj se “cimavaks” eksperimentalno primenjuje kroz multinacionalno kliničko ispitivanje, u koje je uključeno oko 3.500 pacijenata.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *