Zvizdić: Plenković da se ne miješa u unutrašnja pitanja BiH

Politika

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić reagovao je na posljednje istupe premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u institucijama Evorpske unije, gdje je, kako kaže, primijetan pokušaj uspostavljanja patronističkog ponašanja prema BiH.

– Plenković, zloupotrebljavajući članstvo Hrvatske u EU, nastupa kao da je premijer BiH, a ne Hrvatske. To nije u skladu sa dobrosusjedskim odnosima i predstavlja otvoreno i direktno miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH. On na ovaj način pokušava institucionalno uspostaviti netačne, selektivne i konfuzne teorije o ugroženosti samo jednog naroda uBiH – kaže Zvizdić u svom reagovanju.

Ističe da je siguran da premijer Hrvatske zna da su, u skladu sa Ustavom BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati konstitutivni narodi na cijeloj teritoriji BiH. Uz to, navodi, u bilo kojoj instituciji na nivou BiH, Predsjedništvu, Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH, ne može, zbog brojnih mehanizama zaštite, biti donesena nijedna odluka suprotno demokratskoj volji izabranih ili imenovanih predstavnika bilo kojeg naroda.

– Nivo tolerancije, koji posebno pokazuje bošnjački narod, je takav da postoji skoro paritetna zastupljenost u rukovodećim funkcijama na nivou BiH. Tako, naprimjer, hrvatski narod, kojeg je po posljednjem popisu 15,43 odsto, ima duplo više rukovodećih funkcija i to skoro 30 odsto, što u potpunosti demantuje bilo kakvu teoriju o neravnopravnosti – navodi Zvizdić i kaže da su o tome upoznati svi predstavnici stranih država, evropskih i međunarodnih institucija.

– Zbog toga nema nikakve potrebe da premijer Hrvatske Andrej Plenković upoznaje šefove država i vlada članica EU sa stanjem u BiH, jer te zemlje preko svojih ambasada u BiH i u kontaktima sa zvaničnicima BiH, jako dobro poznaju situaciju u našoj zemlji – poručuje Zvizdić i dodaje da su članice EU dobro upućene i u proces izmjena Izbornog zakona u BiH i da su predstavnici HDZ BiH odbili svaki mogući predijelog u vezi izmjena zakona.

– Najviše čudi činjenica da su stavovi koje Plenković zastupa i iznosi u ime samo jednog naroda, odnosno jedne političke stranke, u potpunoj suprotnosti s odlukom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“, kojom se predviđa da svi građani BiH imaju pravo da biraju i budu birani. Zbog toga se ne može govoriti o ravnopravnosti i ugroženosti, a ne zalagati se da se ona, ne selektivno, nego sveobuhvatno i trajno ukloni – poručuje Zvizdić.

On je pozvao Plenkovića da kao premijer susjedne zemlje prestane igrati ulogu premijera BiH i portparola samo jedne političke i etničke opcije, te da BiH počne posmatrati kao suverenu državu ravnopravnih naroda i građana, te kao dobrog i iskrenog susjeda.

Zvizdić kaže da su je slične i pristrasne stavove Hrvatska iznijela i na sastanku ministara inostranih poslova članica EU koji je održan u ponedjeljak u Luksemburgu, te je tražila da se ti stavovi ugrade i u zaključke sa tog sastanka. Navodi da to druge članice EU nisu prihvatile čime su iskazale jasan stav i odbile neprincipijelno miješanje u unutrašnje procese u BiH.

– Pozivam ga i da se u nastavku našeg djelovanja svi ponašamo u skladu sa starom narodnom izrekom: „Poštuj da bi bio poštovan” – zaključuje Zvizdić u svom reagovanju na poslijednje istupe Plenkovića povodom stanja u BiH.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *