Srebrenka Golić umjesto Željke Cvijanović!?

Politika

Premijerka RS Željka Cvijanović do jeseni će najvjerovatnije da se povuče sa te pozicije, a na njeno mjesto trebalo bi da dođe aktuelna ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

Prema tvrdnjama izvora portala SrpskaCafe iz vrha SNSD-a, odluku o sve izvjesnijoj rokadi na čelu Vlade RS nedavno je donio šef te stranke i predsjednik RS Milorad Dodik. Oni dodaju da će smjena Cvijanovićeve pokušati da se obavi što bezbolnije, odnosno da će se aktuelna premijerka, prema njihovim riječima, najvjerovatnije sama povući sa te pozicije zbog, navodno, zdravstvenih razloga.

– Šef (Dodik, prim. aut.) je savršeno svjestan lošeg imidža sadašnje Vlade i to je riješio da popravi uoči predstojećih opštih izbora. Bez obzira koliko on lično cijenio Cvijanovićevu i imao maksimalno povjerenje u njenu odanost, sa Vladom koja iza sebe gotovo da nema bilo kakve ekonomske rezultate i koju u posljednje vrijeme tresu ozbiljni skandali, prije svega oko masovne kupovine skupocjenih limuzina za ministre, Dodik ne može da računa na sigurnu izbornu pobjedu SNSD-a, a samim tim ni na premijersku fotelju koju je za sebe već isplanirao poslije oktobra 2018. godine – tvrde naši sagovornici.

Izvori SrpskaCafe ističu da je lider SNSD-a upravo iz navedenih razloga riješio da izvršnu vlast u Srpskoj godinu dana pred izbore osvježi novim imenima, koja će, prema njegovom mišljenju, Vladi RS dati neke nove pozitivne „impulse“.

– Najozbiljniji kandidat da preuzme užarenu premijersku fotelju od Cvijanovićeve je sadašnja ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić. Prije svega, ona ispunjava dva najvažnija uslova: prvi je taj što je Golićeva, vjerovatno, jedini ministar u ovoj Vladi za koju se ne vežu bilo kakve afere, a drugi, možda još i važniji, jeste to da Dodik u nju ima isto, ako ne i veće povjerenje nego u Željku Cvijanović. Ako do navedene izmjene zaista dođe, a sve su prilike da će tako biti, realno je očekivati da uz Cvijanovićevu Vladu napuste još neki ministri koji za vrijeme svog mandata nisu ostvarili zapaženije rezultate i koji bi u izbornoj godini predstavljali „kamen oko vrata“ vladajućoj koaliciji – kažu izvori SrpskaCafe portala.

RIZIČAN POTEZ

Politički analitičar Radomir Nešković za SrpskaCafe ocjenjuje da bi promjena na čelu Vlade RS godinu dana prije održavanja opštih izbora bio prilično rizičan potez Milorada Dodika.
– Svašta je moguće, ali ne znam koliko bi jedan takav potez donio koristi Dodiku i SNSD. Ako sad smijene Cvijanovićevu, to bi značilo da indirektno priznaju da je njena Vlada bila neuspješna. Takvi radikalni rezovi prije izbora su rizični – smatra Nešković.

SrpskaCafe.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *