Kragujevac: Održan “Veliki školski čas”

Region

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas vijenac na Spomen-obilježje “Veliki školski čas”, podignuto učenicima i profesorima koje su Nijemci strijeljali 21. oktobra 1941. godine na kragujevačkim Šumaricama.

Poštu kragujevačkim školarcima odali su i predstavnici ambasada Rusije, Njemačke, Slovačke, Palestinske uprave, Ukrajine, Francuske, SAD, Izraela i Bjelorusije.

Sa cvijećem i svijećama u rukama poštu onima koji nisu dobili šansu da odrastu odali su i sadašnji kragujevački đaci, kojima su se na času istorije pridružili njihovi vršnjaci iz Moskve i sa Urala, kao i brojni građani Kragujevca.

Komemorativnoj svečanosti na kojoj je izvedena poema Aleksandra B. Lakovića “Glasovi neba pod zemljom”, prethodila je liturgija u Hramu Svetih kragujevačkih novomučenika u Šumaricama, koju je služio NJegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan.

Oko 300 učenika kragujevačkih srednjih škola i šegrta, kao i 15 dječaka – čistača obuće ubijeno je strijeljanjem 21. oktobra 1941. godine u znak odmazde za ubistvo njemačkih okupacionih vojnika.

Njihovo stradanje ovjekovječila je i od nezaborava otela jedna od najvećih srpskih pjesnikinja Desanka Maksimović u svojoj poemi “Krvava bajka”.

U udžbenicima srpske istorije ostaće zauvijek urezane i riječi direktora Kragujevačke gimnazije Miloja Popovića koje je uputio egzekutorima pred samo strijeljanje: “Pucajte, ja i sada držim čas”.

Muzej rata u Kragujevcu je, nakon višegodišnjeg istraživanja, utvrdio identitet 2.796 Kragujevčana strijeljanih tog dana.

Na suđenju u Nirnbergu nakon Drugog svjetskog rata predstavnici tadašnje Jugoslavije dokazivali su da je u Kragujevcu 1941. godine strijeljano oko 7.000 civila.

Masovno strijeljanje Kragujevčana uslijedilo je kao odmazda okupatora za pogibiju deset vojnika Vermahta, u zajedničkom napadu partizana i četnika, koji su na tom području bili postigli sporazum o zajedničkom otporu.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *