Han: Regionalna saradnja ključ za evropski put Zapadnog Balkana

Svijet

Ne samo da je Berlinski proces stvorio priliku za napredak na poljima energetike, ekonomije, međuljudskih kontakata i digitalne tehnologije, nego je doprinio i novoj viziji regiona na osnovu čvrste evropske perspektive i regionalne saradnje, rekao je komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han u intervjuu za “Juropian vestern Balkans” (EWB).

– Berlinski proces postavio je konkretnu viziju za odnose EU i zapadnog Balkana, u čijem središtu se nalazi regionalna saradnja. Ideja je jednostavna, radimo zajedno, pobjeđujemo zajedno. Ako naši partneri ne budu sarađivali na regionalnom nivou i održali dobre odnose, Zapadni Balkan neće uspjeti da ostvari održivi napredak na svojim evropskim putevima. Ova suštinska ideja ostaće bitna u nadolazećim godinama – rekao je Han za EWB.

Upitan o budućnosti Berlinskog procesa nakon Samita lidera Zapadnog Balkana u Londonu, Han kaže da će Berlinski proces nastaviti da podstiče i mobiliše lidere regiona da rade na regionalno saradnji.

– Region mora da pokaže da je spreman da svoju sudbinu preuzme u ruke, da pređe preko teške prošlosti, kako bi dijelio budućnost sa EU. To je na zemljama (regiona) da urade, naravno. Berlinski proces može da pruži šargarepu, a i štap, ako je potrebno – rekao je Han.

On vjeruje da je budućnost Zapadnog Balkana jasna i dodaje da je i EU bila jasna po tom pitanju.

– Izjave predsjednika Makrona nisu bile protiv proširenja, već su se više ticale tajminga, tačnije redoslijeda. Da li moramo da reformišemo EU prije pristupanja novih članova? Strategija Evropske komisije o Zapadnom Balkanu predstavljena u februaru ističe da i sama EU mora da bude spremna da poželi dobrodošlicu novim članovima – rekao je Han.

On ističe da je pristup EU bio jasan i da se države prvo moraju dotaći osnova.

– Pregovori o članstvu počinju vladavinom prava i to je posljednje poglavlje koje se zatvara i to samo kada znamo da je zadovoljavajući nivo postignut, sa održivim i nepovratnim rezultatima. Drugim riječima, napredak na vladavini prava postaviće ritam za čitav pregovarački proces – rekao je Han, odgovarajući na konstataciju da je vladavina prava najbitnije polje na kojem moraju da rade zemlje zapadnog Balkana.

On dodaje da će EU nastaviti da pruža pomoć, ali da moraju da ispune uslove vladavine prava “i to ne zbog Brisela, već zbog svojih građana”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *