Šta je Obama rekao Putinu na prvom sastanku nakon izbora u SAD

Svijet

Odlazeći predsednik SAD Barak Obama zatražio je od ruskog lidera Vladimira Putina da pojača napore za okončanje sukoba u Siriji, navode izvori iz Bele kuće.

“Državni sekretar SAD Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov trebalo bi da sa međunarodnom zajednicom i dalje sprovode inicijativu za okončanje sukoba u Siriji i ublažavanje patnji sirijskog naroda”, rekao je, prema navodima tog izvora, Obama Putinu tokom neformalnog sastanka na marginama samita zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u Limi.

Isti izvor dodaje da je Obama takođe zatražio od Putina da poštuje obaveze koje je Rusija preuzela zaključenjem sporazuma o rešavanju krize u Ukrajini, potpisanog u Minsku, a istakao je i posvećenost Vašingtona i njegovih saveznika poštovanju suvereniteta Ukrajine.

Neformalni razgovor Obame i Putina trajao je svega nekoliko minuta, nakon čega su se dvojica lidera rukovala i priključila ostalim učesnicima samita, prenela je agencija Frans pres.

Kako su prenele ruske agencije, portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe je potvrdio da su se Obama i Putin kratko razgovarali u Limi, ali nije izneo više detalja o razgovoru.

To je prvi susret Obame i Putina posle izbora republikanca Donalda Trampa za novog američkog predsednika.

Odnosi Moskve i Vašingtona na najnižoj su tački od završetka Hladnog rata zbog neslaganja o sukobima u Siriji i na istoku Ukrajine.

SAD su u subotu upozorile sirijsku vladu i Rusiju na eskalaciju sukoba u Alepu, čije istočne delove pod kontrolom pobunjenika poslednjih nedelju dana ponovo bombarduju ruske i sirijske snage.

Lideri 21 članice APEK-a sastali su se tokom vikenda u Limi kako bi razgovarali o globalnim ekonomskim izazovima i trebalo bi da usvoje deklaraciju kojom potvrđuju posvećenost nastavku ekonomskih integracija i rušenju prepreka u globalnoj trgovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *