Projekcija filma “28 panfilovaca” u Narodnom pozorištu RS

Kultura

Srpsko-rusko prijateljstvo “Bratstvo”, u saradnji sa ruskom Ambasadom u BiH organizovalo je večeras projekciju ruskog ratnog filma “28 Panfilovaca” u Narodnom pozorištu RS u 19.30 časova.

Film u režiji Kima Družinina i Andreja Šaljopa posvećen je herojstvu 28 vojnika 316. Pješadijske divizije pod komandom generala Ivana Panfilova i donosi priču o danu kada su se „Panfilovci“ suprotstavili njemačkoj tenkovskoj diviziji i svojim požrtvovanjem znatno otupili njemačku oštricu u pohodu ka Moskvi.

Najteži dani u odbrani Moskve pali su sredinom novembra. Neprijatelj, ne štedeći ljude, napredovao je munjevito, težeći da se po svaku cijenu probije do prestonice.

Kada su 16. novembra borci 316. divizije po cijenu sopstvenih života nekoliko sati odbijali napredovanje desetina neprijateljskih tenkova. U članku o učesnicima borbe govorilo se da su “poginuli svi do jednog, ali neprijatelja nisu pustili”. Upravo taj događaj je ušao u istoriju kao podvig 28 heroja-panfilovaca.

Poslije završetka rata bilo je potvrđeno da su ovu priču malo “dopunili” vojni dopisnici. Na tom mjestu ratovalo je i poginulo ne 28 ljudi, već oko stotinu boraca ove jedinice. To nimalo ne umanjuje značaj podviga, koji su izvršili branioci Moskve, ističe profesor Akademije vojnih nauka Mihail Mjagkov.

– Stajali su do posljednjeg. Treba zamisliti, ide tenk – oklopljena čelična mašina, koja briše sve na svom putu, a ti imaš samo jednu granatu i moraš da digneš u vazduh taj njemački tenk. Oni su mogli, oni su to učinili, oni su zaustavili armadu tih njemačkih tenkova. Zato je podvig heroja-panfilovaca, izvršen kod Moskve u novembru 1941. godine besmrtan – rekao je Mjagkov.

General Ivan Panfilov je poginuo kod Moskve 18. novembra 1941. godine. On je primao grupu moskovskih izvještača kada su mu saopštili o tenkovskom napadu protivnika. Požurio je iz zemunice na ulicu, kada je pored njega eksplodirala granata.

General Panfilov je bez svijesti umro na rukama svojih ratnih drugova. Nekoliko dana kasnije, divizija je dobila ime svog poginulog komandira. Borci-panfilovci su stigli do Berlina.

U maju 1945. godine na zidovima polusrušenog Rajhstaga pojavio se natpis: “Mi smo panfilovci. Batja, hvala za čizme od vojloka”.

Projekcija filma zakazana je na sceni Petar Kočić, a ulaz je besplatan.

{youtube}ccigwa2YSOo{/youtube}

SrpskaInfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *