Otvorena „Ženska soba“ u Muzeju savremene umjetnosti RS

Kultura

U „Ženskoj sobi“ svaka će učesnica imati priliku da pokaže svoj rad i da pomoću nekoliko panela govori o poziciji žene, o njenom postojanju, djelovanju i identitetu, sa posebnim osvrtom na izložbu „Percepcije: Cvet je najljepši kad je neubran“, te o kulturološkim razlikama između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije.

 

U sklopu ovog projekta biće održana četiri panela u večernjim terminima, te događaji povodom otvaranja i zatvaranja „Ženske sobe“. Svaka od večeri nosi specifičan naziv u skladu sa temama razgovora, a njih je imenovala umjetnica Sandra Dukić.

 

Projekat „Ženska soba“ otvoren je predstavljanjem umjetnica Marije Bjelošević, Maje Crnogoran i Tajane Dedić Starović. Ovom prilikom prikazana je i monodrama „Biće“, Aleksandre Plahin, upriličeno je i pesničko veče „Crna riječ“ Alekse Jankovića i nastup Fluteta, koncert „Symfollies“.

 

– Ovo nam je treća saradnja sa Muzejom i to je jedna vrsta saradnje između nezavisnog sektora i institucija, a institucije su ipak nešto što je ozbiljnije i od njih možemo svašta da naučimo i da nam pomognu u samoj realizaciji. Ideja „Ženske sobe“ predstavlja sobu u kojoj sve počinje. Tu smo nekako najintimniji, najbliži i najotvoreniji. Ovaj koncept želi da predstavi „Žensku sobu“ javnosti. Kroz četiri panela ćete imati priliku da vidite šta se dešava sa ženama koje su uspješne u nečemu – objasnila je Ena Mitrovska iz galerije „Prostor“

 

Prvi panel nazvan je „Bez zbora nema dogovora“, drugi je nazvan „Koliko je nizbrdica, toliko je uzbrdica i vezan je za žene u vizuelnoj umjetnosti, „Ko na zvijezde laje ispašće mu zubi“ povezuje žene u filmskoj umjetnosti, zatim „Kad vidim onda ću vjerovati“ i bavi se ženama u medijima.

 

– Izložba „Percepcije“ bila je odlična platforma i idejom „British Council-a“ podržana je još tokom priprema, da se u toku trajanja izložbe od tri mjeseca, osmisle različiti programi za publiku. To je novina, kao i muško vođenja kroz izložbu. Mi smo zajedno sa Enom Mitrovskom iz „Prostora“ odlučili da Muzej savremene umjetnosti otvorimo za nezavisnu scenu u smislu da povežemo razne grane umjetnosti koje je inače teško uvezati – rekla je direktorica Muzeja, Sarita Vujković.

 

Ono što je interesantno je da su na svakom od panela moderatori muškarci, a gosti su žene.

 

– „Žensko oružje je jezik“ održaće se 24. aprila i tema su žene u književnosti, a završićemo temom „Ženskom poslu nikad kraja“ i uz „Pavlova“ kolače, koktel majstora i DJ-a koji je žena, imaćemo priliku da čujemo razne teme o ženama u raznim profesijama. Nadam se da će ovo druženje otvoriti razne teme i da će nam ovaj događaj biti podsticaj da iz drugih izložbi kreiramo slične događaje i da pozovemo raznu publiku, koja ne mora samo da gleda izložbu, već i da učestvuje u diskusijama i da se druži – dodala je direktorica Muzeja.

 

Čitav ovaj događaj podržan je od strane British Councila i od grada Banjaluka, te je kandidovan kao manifestacija u sklopu „Proleća u Banjaluci“.

 

– Bila nam je posebna čast da podržimo ovaj događaj, uzimajući u obzir da se radi o saradnji jednog udruženja sa nezavisne scene koje ovaj put radi sa institucijom. To je ono što mi zaista podržavamo i nastojimo da održimo ove veze, kroz finansijsku pomoć. Grad Banjaluka i nakon usvajanja strateškog dokumenta „Razvoj kultura grada Banjaluka 2018-2018“ ima strateški cilj jačanja nezavisne i autentične scene u oblasti kulture – objasnila je Dijana Grbić iz uprave grada Banjaluka.

 

Grad Banjaluka je ove godine „Proljeće u Banjaluci“ naveo kao jednu programsku cjelinu u kojoj je održano preko 80 manifestacija i događaja koji su uvršteni u različite cjeline.

 

– Banjaluka je uvećala sredstva za podršku realizaciji ovakvih i sličnih projekata i nadamo se da ćemo i u idućem periodu imati samo veći broj ovakvih manifestacija, s ciljem privlačenja sve više publike i realizacije što kvalitetnijeg sadržaja – dodala je ona.

 

Udružuju umjetnice

 

Umjetnička platforma “Prostor“ u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske realizovaće projekat pod nazivom „Ženska soba“ do 24. aprila ove godine.

 

Projekat „Ženska soba“ ima za cilj da udruži umjetnice i žene iz kreativnog sektora, te mlade liderke svoga doba u jedan prostor, u ovom slučaju metaforično prikazan kroz intimni prostor ženske sobe koja će biti postavljena u MSURS.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *