Dodatna naknada policajcima od 10 odsto prosječne plate

Politika

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je Prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u MUP-u Srpske predviđeno da policijski službenici sa srednjom i višom stručnom spremom dobiju dodatnu naknadu od 10 odsto prosječne plate u MUP-u, ostvarene u proteklom mjesecu.

 

Obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona koji se danas razmatra po hitnom postupku, Lukač je rekao da su razlozi za donošenje ovog akta, između ostalog, bezbjednosna situacija u Republici, nedostatak policijskih službenika sa srednjom stručnom spremom, te migrantska kriza.

 

On je naveo da su razlozi za donošenje ovog zakonskog akta i okolnosti koje traže maksimalno angažovanje policijskih službenika, te nepostojanje mogućnosti da se veliki broj prekovremenih časova preračuna u slobodne dane ili sate, niti da se za njih isplati naknada.

 

“Zato je neophodno povećati platu policijskim službenicima sa srednjom i višom stručnom spremom”, rekao je Lukač i izrazio nadu da će poslanici podržati ovaj prijedlog zakona.

 

On je podsjetio da je Vlada Srpske u proteklom periodu radila na jačanju kapaciteta MUP-a kada je riječ o materijalno-tehničkom opremanju kroz nabavku specijalizovane opreme, oružja, vozila i uniforme za pripadnike policije Srpske, izgradnju objekata, te ulaganjem u obuku policijskih službenika.

 

Lukač je naveo da na osnovu važećeg Zakona o platama zaposlenih u MUP-u plata policijskih službenika sa srednjom stručnom spremom iznosi 833 KM, što je ispod prosjeka plata policijskih službenika u državama regiona i u BiH, a isti je slučaj sa zaposlenim policijskim službenicima sa višom stručnom spremom.

 

“U navedeni iznos uračunate su naknade za težinu posla, prirodu posla i posebne uslove rada, kao i naknada za topli obrok i regres”, istakao je Lukač.

 

nezavisne.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *