Uskoro počinje obnova Muzeja savremene umjetnosti RS

Kultura

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS) na ljeto bi trebao da krene u najavljenu obnovu objekta te je tim povodom raspisao i tender za prvu fazu radova.

 

Prema riječima direktorice MSURS Sarite Vujković, u proteklom periodu izradili su projekat rekonstrukcije cijele zgrade Muzeja, koji je predviđen da se radi u fazama na način kako im finansije budu dozvoljavale.

 

Prva faza podrazumijeva rekonstrukciju krova i prostora nove biblioteke i čitaonice, kao i vertikalnu komunikaciju između prizemlja i sprata u centralnom dijelu zgrade.

 

– Ideja za realizaciju ovog značajnog projekta traje sigurno četiri, pet godina i pokrenuta je apliciranjem za ambasadorski fond Američke ambasade koji je otvoren za prijave institucijama koje su pod zaštitom države kao kulturna i istorijska dobra. Ono što je jako važno je to što nas je ova ideja povezala i sa Arhitektonskim fakultetom. Takođe, i to što smo napravili jedan značajan pomak u smislu vizije ove institucije koja treba da uz kompletno renoviranje dobije i nove popratne sadržaje kako bi se modernizovala i bila nova i dinamična za neko novo doba – rekla je direktorica Muzeja, Sarita Vujković.

 

Prva etapa ove početne faza projekta je finansirana iz granta Američkog ambasadorskog fonda za očuvanje kulturnog nasljeđa koji dodjeljuje američka vlada i sredstava dodijeljenih od Vlade Republike Srpske.

 

Glavne promjene odnose se na unutrašnjost i to su promjene koje su fokusirane na uvođenje novih sadržaja u smislu funkcionalnijeg i savremenijeg korištenja samog prostora.

 

– Planirana je arhitektonska modernizacija prostora, što podrazumijeva rekonstrukciju postojećeg prostora, kao i adaptaciju druge etaže Muzeja. Takođe, planirana je rekonstrucija fasade, zamjena spoljne stolarije, te zamjena istalacija, ventilacije, grijanja i klimatizacije. Kada je u pitanju prostorna organizacija uvodi se više novih funkcija, biblioteka, čitaonica, prostor za digitalizaciju, novi arhivski prostor, te pristup osobama sa invaliditetom, ali i svim novim, budućim korisnicima koji će koristiti ovaj prostor. S obzirom da je u pitanju veliki projekat, podijelili smo ga u četiri faze – objasnio je glavni arhitekt Saša Čvoro.

 

Tender za prvu fazu radova je objavljen javno 11. maja, a kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji procijenjena vrijednost nabavke je 1.694.124 KM, a planirano je zaključivanje okvirnog sporazuma sa jednim odabranim izvođačem na period od tri godine.

 

Takođe, navedeno je da je rok za završetak predmetnih radova 550 dana od dana uvođenja izvođača radova u posao, upisom u građevinski dnevnik.

 

U rok se ne računaju nedjelje i praznici. Rok se može produžiti samo uslijed djelovanja više sile. Rokovi za pojedine faze će biti određeni pojedinačnim ugovorima, sve u skladu sa dinamičkim planom realizacije koji je izvođač dužan dostaviti naručiocu nakon zaključenja okvirnog sporazuma.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *