Cypress Hill na Exitovom Sea Star festivalu

Magazin

Jedna od najvoljenijih hip-hop grupa u istoriji, Cypress Hill, najavljena je za Exitov Sea Star Festival koji će biti održan 22. i 23. maja u prelijepoj laguni Stella Maris u Umagu!

 

Kalifornijski bogovi repa, koji su ostavili neizbrisiv trag na savremenu muziku, imaju svoju zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih i nevjerovatnih 20 miliona albuma prodatih širom svijeta. Oni su i prva su rep grupa koja je imala istovremeno čak dva albuma u prvih 10 na američkoj top listi, od čega jedan i na samom vrhu! Multiplatinasti tiraži su ih odveli na najveće festivale svijeta kao što su Lollapalooza, Coachella, Rock Am Ring, EXIT, Glastonbury ili Roskilde, na kojem su prošle godine svirali uz The Cure.

 

To im nije prvi put da dele binu s gitarskim bendovima, jer su Cypress poznati kao praktično jedina velika rep grupa koju obožava i alternativna i tvrđa rok i metal publika. Sarađivali su s rok ikonama kao što su Pearl Jam, Sonic Youth ili Slash, a nakon što su u više navrata išli na zajedničke turneje sa Rage Against the Machine, frontmen Cypressa, famozni B-Real je u protekle tri godine predvodio i supergrupu Prophets of Rage.

 

Još moćniji uživo, ove godine će imati samo dva velika nastupa u Evropi, među kojima je i Sea Star, na koji donose ekskluzivan šou u punoj, petočlanoj postavi, ujedno jedini u cijeloj kontinentalnoj Evropi, dok je drugi na dalekom Islandu. Oni će se pridružiti drugim zvijezdama Sea Star festivala, kao što su Amelie Lens, Meduza, Dubioza Kolektiv, ali i ubistvena regionalna hip-hop postava koju predvode Vojko V, Klinac, Z++, Kuku$, Buntai i drugi.

 

 

Zaslužni za hitove “Insane In The Brain”, “Tequilla Sunrise”, “Rock/Rap Superstar“, “Hits From the Bong” i “I Ain’t Goin’ Out Like That”, Cypress Hill su snažno uticali na globalnu hip-hop scenu. Uvijek neizostavni kao akteri popularne kulture, ova megagrupa je dobila i svoju epizodu u kultnoj seriji Simpsons, njihovi hitovi sviraju u superpopularnoj igri Grand Theft Auto, te filmovima i serijama kao što su “Fast & Furious“, „The Sopranos“, „Mr. Robot“, „The Wolf of Wall Street”, “Friday” i brojni drugi.

 

Ovi vizionari muzički su uzori svim velikim hip-hop i rep grupama koje su nastajale kasnije. Veliki Rage Against the Machine svojevremeno su izjavili da su slušali Cypress Hill dok su stvarali prvi album, a obradili su ih i na svojoj ploči “Renegades”. Istovremeno je član Cypress Hilla, DJ Muggs, zaslužan za megahit „Jump Around“ grupe House Of Pain.

 

Cypress Hill su ostavili neizbrisivi trag u muzičkoj istoriji kao začetnici “west coast” hip-hop zvuka, ali i kao muzički proroci koji su današnji, globalni uspon latino repa najavili još prije tri decenije. Njihov prvi singl “How I Could Just Kill A Man” bio je oličenje tvrdog gangsta repa koji je otvorio vrata za nadolazeći niz ikona kao što su 2Pac, Snoop Dogg i drugi. Ekscentričan zvuk i prilično neuobičajen izbor semplova inspirisao je i jedan novi, drugačiji hip-hop pokret na istoku koji će par godina kasnije proslaviti upravo Wu-Tang Clan.

 

Prvi album, “Cypress Hill”, objavljen 1991. odmah je postigao veliki uspjeh, a prodaja je nadmašila sva očekivanja te je postao dvostruko platinast, čime su ušli u istoriju kao prva latino grupa kojoj je to uspjelo. AllMusic enciklopedija za prvenac kaže da je jedna od najviše kopiranih hip-hop ploča u povijesti, a Source magazin ga ističe među najbolje rap albume svih vremena, dok ga čuveni Rolling Stone drži među ključnim izdanjima 90-ih nazvavši ga inovativnim i angažovanim. Nasljednik “Black Sunday” dosegao je trostruko platinasto izdanje s 3,4 miliona prodanih ploča u Americi, a po izlasku se odmah sjurio na prvo mjesto Bilbordove liste 200 najboljih. U prve dvije sedmice s prodanih 261.000 ploča postaje najviše rangiran nosač zvuka na hip-hop sceni u to doba. Na istoj se listi još uvijek nalazio i njihov prvenac, pa su Cypress Hill postali prvi rep izvođači s istovremeno dvije pjesme u top 10 mjesta. Ponajviše je to zahvaljujući singlu “Insane in the Brain” koji je ostao upamćen kao jedan od najpoznatijih uvoda u old school hip-hop stvari.

 

Nakon prošlogodišnjeg spektakla kojeg su priredili Wu- Tang Clan, Sea Star Festival u 2020. diže ljestvicu više i dovodi Cypress Hill, hip-hop ikone čiji nastupi uživo mogu da zaljuljaju i nepregledne stadionske mase, baš kao i mirno more prekrasne lagune Stella Maris u Umagu.

 

Četvrto izdanje Sea Star festivala održaće se 22. i 23. maja, uz žurku otvaranja 21. te oproštajnu žurku 24. maja 2020.

 

ULAZNICE se mogu nabaviti po cijeni već od 64 KM, što je u odnosu na finalni iznos, ušteda od čak 40%. I VIP Gold ulaznice po cijeni od 210KM prodaju se na seastarfestival.com.

 

U prodaji su i turistički paketi već od 46 evra, koji osim ulaznice uključuju i smještaj, dostupni putem zvanične turističke agencije festivala, EXIT Trip, dok se različite opcije smještaja za Sea Star festival, koje uključuju premium kamp, apartmane, vile i hotele, mogu pronaći na stranici Sea Star festivala.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *