IZ DERVENTE U NEBESKE VISINE
Marija je najmlađi pilot u istoriji Republike Srpske i BiH

Magazin

Marija Nović je sa samo 17 godina postala najmlađi pilot u istoriji generalne avijacije u Republici Srpskoj i BiH. Iako su prvi planovi na Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu bili vezani za kontrolu leta, sa nepunih 17 godina kreće na obuku za pilota. I bio je dovoljan jedan let da ova mlada Dervenćanka shvati da je njena budućnost – pilotska kabina.

 

Marija kaže da će nastaviti obuku za pilota putničkih aviona, iako bi voljela da bude i za komandama vojne letjelice. Sebe ipak vidi na mjestu kapetana u erbas avionu.

 

– Moje interesovanje za avijaciju se pojavilo sa 14 godina, kada sam odlučila da upišem Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu. Upisala sam smjer Aviotehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje. Moji prvi planovi i želje su bili vezani samo za kontrolu leta. Nakon završene prve godine i postignutog uspjeha otvorila se mogućnost da u mojoj školi pohađam paralelno sa nastavom i teorijski deo nastave za PPL pilota, kaže Marija.

 

Položila je devet ispita u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo u Beogradu sa nepunih 17 godina i stekla pravo da pohađa praktičnu obuku, što je i učinila u Subotici.

 

– Kada sam došla na obuku smatrala sam da je to dobro kako bih jednog dana bolje obavljala posao kontrole leta i da bih bolje razumela pilote koji su na drugoj strani veze. Međutim, prvim letom prema jugu Srbije kada sam kontaktirala kontrolni toranj Beograd moji planovi su se promenili. Shvatila sam da je upravo pilotska profesija ona kojom želim da se bavim i da je obavljam sa ljubavlju, objašnjava Marija.

 

Njen talenat prepoznali su i instuktori, tako da je nakon mjesec dana obuke uslijedilo i prvo „laširanje” – prvi samostalni let bez instruktora.

 

– Do sada imam 50 sati leta i imala sam priliku da upravljam sljedećim modelima aviona: Cessna 150, Cessna 172, Piper 38. Polaganje za PPL pilota sam imala početkom oktobra, tako da sam sa 17 godina zvanično postala pilot, kaže ova ambiciozna mlada djevojka.

 

Marija ove godine planira da napravi 150 sati letenja i upiše teorijsku obuku ATPL u trajanju od oko 750 sati u Mađarskoj, a potom nastavi obuku za komercijalnog pilota (za putničke avione).

 

– Kada počne školska godina paralelno ću ići u 4. godinu Vazduhoplovne akademije i prvu godinu Saobraćajnog fakulteta, vazduhoplovni smer. Takođe, planiram upisati i dalje školovanje na Vazduhoplovnoj akademiji, Visoka škola za strukovne studije- smer kontrola leta, otkriva Marija svoje planove.

 

Kaže da je raduje što će već sa navršenom 21 godinom, kada je to i zakonom dozvoljeno, moći da leti kao pilot komercijalnih letova.

 

FM/Istinito

Tagged

1 thought on “ IZ DERVENTE U NEBESKE VISINE
Marija je najmlađi pilot u istoriji Republike Srpske i BiH

  1. Dajte malo provjerite podatke u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH… Ja lično poznajem dva ( a siguran sam da ih ima i vise) mladica koji su položili PPL dozvolu u najranijoj zakonskoj mogućnosti ( na 18 ti rodjendan)…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *