Kosovska policija zaustavila Vučića na putu ka Banjama

Region

Na putu Zubin potok – Banje kosovska policija zaustavila je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i zabranila mu dalji put ka Banjama. Nakon rasprave sa policajcima, kolona sa Vučićem sa uputila nazad za Kosovsku Mitrovicu.

On je obaviješten da su barikade na dva kilometra odatle. Predsjednik je sa saradnicima izašao iz automobila i sa rukovodstvima srpskih opština sa sjevera Kosova krenuo je pješke prema obližnjoj zgradi u ovom srpskom selu, u kojoj bi trebalo da donese odluku šta dalje da čini.

Predsjednik Aleksandar Vučić obratio se danas telefonom mještanima Banja, srpske enklave u opštini Srbica, u koju danas nije mogao da stigne nakon što su veterani OVK postavili barikade na putevima južno od Ibra.

Vučić je govorio telefonom, na putu gdje ga je zaustavila patrola KPS i onemogućila prolaz ka Banjama, a mještani su ga slušali preko razglasa.

Rekao je da mu je žao što su ga prištinske vlasti spriječile da dođe u njihovo selo.

Pojedini među okupljenima, uznemireni, inače, cijelom situacijom i rafalima koje su tokom noći čuli oko svog sela, nisu krili suze.

Konvoj predsjednika Srbije obezbjeđuju pripadnici Kosovske policijske službe, a jednu od patrola čini italijanska žandarmerija.

Kadri Veselji organizovao barikade

Kako se može čuti na Kosovu i Metohiji, iza ovod današnjeg haosa, blokada puteva, pa i pucanja iz oružja duž trase kojom je Vučić trebao da prođe, stoji Kadri Veselji, aktuelni predsjednik kosovske skupštine, ali i nekadašnji prvi čovijek kosovske obavještajne službe (ŠIK), koja je nastala i djelovala u okviru takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Veselji je inače blizak prijatelj kosovskog predsjednika Hašima Tačija, koga je zamijenio i na čelu stranke DPK. Inače, i on, kao i Tači i Haradinaj, bili su protivnici osnivanja Specijalnog suda za zločine OVK, tim prije što su joj sva trojica i sami pripadali.

Obavještajna služba ŠIK zvanično je ugašena 2008. godine, a ime Kadrija Veseljija kojeg je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, označio kao istinskog “gospodara Kosova”, spominje se uz Tačija u izvještaju Savjeta Evrope u aferi trgovine ljudskim organima, uglavnom srpskih zatvorenika, tokom rata 1989-1999. godine.

Kako “Blic” nezvanično saznaje, barikade i blokadu puteva organizovali su lideri OVK iz Glogovca i Srbice, i to upravo po naredbi Veseljija.

Na barikadama je bio i Bekim Jašari, brat Adema Jašarija, koji je i gradonačelnik Srbice. Osim njega, na barikadama su bili i poslanik kosovske skupštine Bekim Haksiju, kao i gradonačelnik Ramiz Ljadrovci.

Vučić položio cvijeće na mjesto ubistva Ivanovića

Predsjednik Srbije Aleksadnar Vučić položio je danas vijenac na mjesto gdje je u Kosovskoj Mitrovici ubijen lider GI SDP Oliver Ivanović. Sa njim je bila i supruga ubijenog Ivanovića, Milena.

Srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *