Dačić: Niko iz Vlade nije prihvatio da razgovara sa Prištinom o Kosovu

Region

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da niko iz Vlade Srbje nikada nije prihvatio da se u dijalogu sa Prištinom razgovara o priznavanju nezavisnosti Kosova i poručio da Srbija neće spuštati svoje “crvene linije” niti pristati na članstvo Kosova u organizacijama UN.

“Važno je da mi sami ne spuštamo naše `crvene linije` već da budemo konstruktivni. Podržavamo dijalog sa Prištinom, tu mora nešto da se dešava, ali neko hoće kroz dijalog sa Prištinom da zlobopotrebljava našu konstruktivnost i da uradi nešto što ne može bez našeg prisustva”, rekao je Dačić za TV “Pink”.

On je za ultimatum i ucjene sa prištinske strane, kao i četiri tačke i izjave kosovskog ministra za dijalog Edite Tahiri, rekao da su “to sve prazne priče” i da “oni mogu to da okače na oglasnu tablu u kosovskoj Skupštini”.

“To je lokalni bezobrazluk koji koristi za smirivanje nekih političkih duhova u Prištini. Ipak, dobro je što se ovo pojavilo da bi ljudi vidjeli sa kakvim se mi stvarima suočavamo kada pregovaramo”, naveo je Dačić.

On je rekao da, kada sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem ode na pregovore, Tahirijeva počne priču o genocidu, ratnoj šteti i razgraničenju, priznavanju Kosova i slično.

“Niko nikada od nas nije prihvatio da se o tome razgovara niti ćemo o tome razgovarati. Taj dijalog je prebačen na nivo EU rezolucijom Generalne skupštine UN, ali je status neutralan i nigde nije rečeno šta mi treba da uradimo, što sada neke zemlje čini nervoznim”, dodao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje o informacijama u medijima da bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović daje savjete kosovskim Albancima o “nekoj kosovskoj `Oluji` i napadu i protjerivanju Srba sa Kosova”, Dačić je rekao da ne vjeruje da Milanović može o tome da ih savjetuje.

“To je primjer koliko se obavljanje međunarodnog posla koji je u interesu Albanaca i njihovih funkcija poslije zloupotrebljava za biznis i tu Milanović ne bi bio prvi”, rekao je Dačić, podsjetivši na Bernara Kušnera, “koji se toliko zalagao za nezavisnost Kosova i danas postoji pozivni broj za Kosovo koji ide preko Monaka”.

Dačić je naglasio da Srbija treba više da iskoristi to što Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova i činjenicu da je papa iz Latinske Amerike, tako da nije direktno “upleten” politiku u regionu, prenijeli su mediji.

“Vatikan je važan za status Kosova i tu treba da napravimo veliki pomak i iskoristimo te vjetrove”, rekao je Dačić dodajući da bi trebalo da papa posjeti Srbiju “pošto bi bilo smiješno da ode na Kosovo i tamo poseti Patrijaršiju, a ne u Beogradu”.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, on je naveo da je ideja da na Kosovu budu prisutne institucije Srba sa Kosova i da se kosovski Albanci ne bi bunili da je to zamišljeno da bude na nivou nevladine organizacije.

“Oni se plaše svake klice srpskog organizovanja i više bi voljeli da Srbi budu razjedinjeni”, naveo je Dačić.

Kada je riječ o pregovaračkom poglavlju 35, Dačić je rekao da EU sada tvrdi da nema napretka dok se ne riješi pitanje telekomunikacija.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *