Dačić: KFOR da ostane u nesmanjenom sastavu na KiM

Region

Veoma je važno da se mandat KFOR-a realizuje u skladu sa rezolucijom 1244 SB UN i da ostane u nesmanjenom sastavu na Kosovu i Metohiji, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je podsjetio da je KFOR bitan garant Briselskog sporazuma, i da je
važno da svojim aktivnostima bude statusno neutralan. Na otvaranju 6. NATO sedmice u Beogradu, šef diplomatije rekao je da se Srbija protivi transforamaciji bezbjednosnih snaga u vojsku Kosova jer se, kako kaže, time krši rezolucija 1244 i ugrožava se regionalna stabilnost.

– Priština očigledno ne odustaje od toga, bez obzira što ih formalno tako ne definiše. Ponovo preduzimaju jednostrane poteze koji su potencijal za nestabilnost – rekao je Dačić.

On je naveo da su Srbiji važne garancije da kosovske snage ne mogu da ulaze na sjever Kosova bez saglasnosti komandanta KFOR-a, i da očekuje da KFOR djeluje preventivno u cilju sprečavanja akcija na sjever jer za to, kako kaže, ima mandat.

– Očekujemo da se jasno osudi nepoštovanje dogovora i da se kaže koja strana krši dogovor, a ne da se obje strane pozivaju na uzdržanost – rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije ističe da je KiM glavni bezbjednosni izazov, i da samo kompromisno rješenje može pozitivno da djeluje na podsticanje mira.

Dačić je dodao da odnos Srbije i NATO opterećuju događaji iz prošlosti i da je većini građana prva asocijacija bombradovanje 1999. godine, navodeći da je važno što je generalni sekretar Jens Stoltneberg izrazio žaeljenje zbog civilnih žrtava bombradovanja.
– Nedavno je to učinio i američki ambasador Kajl Skot – istakao je on.

Kada je riječ o tome šta NATO može da učini da se odnos sa našom zemljom poboljšao, Dačić je naveo da bi to bilo protivljenje transformaciji kosovskih bezbjednosnih snaga, pomoć u očuvanju kulturnog naslijedja na KiM, kao i u izgradnji infrastrukturnih objekata koji su porušeni u bombradovanju.

– Naš zadatak u Ministarstvu spoljnih poslova je da javnom mnjenju objasnimo suštinu saradnje sa Alijasnom – rekao je Dačić.

Ministar je istakao da je Srbija opredeljena za dalji razvoj saradnje sa NATO i da to uspješno čini od pristupanja Partnestvu za mir, navodeći da se politika vojne neutralnosti Srbije ne dovodi u pitanje.

S druge strane, rekao je on, Srbija uvažava opredjeljenje susjeda za članstvo u NATO.

– U tom smislu očekujemo razumijevanje za našu saradnju sa zemljajam koje nisu članice NATO, jer one nisu na štetu naših odnosa sa državama članicama Alijanse – rekao je Dačić.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *