Piromanka kockama za potpalu izazvala požar kod Šibenika

Region

Osumnjičena za izazivanje velikog požara kod Šibenika privedena je i predata pritvorskom nadzorniku, a policija je otkrila detalje kako je zapalila požar.

 

Piromanka (53), inače zaposlena u preduzeću Hrvatske autoceste, uhapšena je prije dvije godine zbog izazivanja čak sedam požara na području Dubrave, ali je, poslije psihijatrijskog vještačenja u oktobru 2018. godine, otpuštena s liječenja, jer joj se “stanje značajno poboljšalo”.

 

Ovoga puta, prilikom odlaska na posao, podmetnula je požar, a prethodno je kupila kocke za potpalu vatre i pokušala da zapali cijelo pakovanje, ali su pri tome izgorjeli samo niska trava i dio kutije.

 

– Zatim je zapalila drugo pakovanje, koje je izgorjelo, zahvaćeni su borovi pa se požar, usljed južnog vetra, proširio i zahvatio ogromnu površinu, do 900 hektara – rekao je načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić.

 

Do osumnjičene piromanke došli su i zbog toga što je koristila kocke za potpalu koje se ne mogu naći u svakoj prodavnici pa im je u potrazi pomogao i videonadzor iz radnji. Prijeti joj do deset godina zatvora.

 

 

Pošto žena koja osam puta podmetne požar evidentno ima psihičkih problema, hrvatski mediji su kontaktirali psihijatra Antu Bagarića koji smatra da nije riječ o piromanki nego o bipolarnom poremećaju.

 

– Među piromanima je manje od deset odsto žena. U ovom slučaju, pretpostavlja se, u pitanju je žena s bipolarnim poremećajem, u fazi manije. Gledano biološki, psihološki i socijalno, žene agresiju usmjeravaju na drugačiji način. Muškarci su ti koji su palili gradove kroz istoriju, i to se transgeneracijski prenosi. Meni je ovaj slučaj mnogo više nalik na manični poremećaj nego na piromaniju. Piromanija je vrlo rijetka, jer čak 90 odsto paljevina nema nikakve veze s piromanijom – navodi psihijatar koji je rekao da je u svojoj 30-godišnjoj karijeri sreo najviše pet piromana.

 

(24sata.hr)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *