Hrvatsko primorije bez gostiju, vlasnici smještaja u strahu

Region

Vlasnici smještaja u Splitu s razlogom su zabrinuti. Iako je pandemija zaustavila protok turista, nije zaustavila plaćanje režija, a bez gostiju, preduzetnici se boje za opstanak svojih biznisa.

 

“Bili smo otvoreni cijelu koronu, imali smo nekoliko ljudi. Neki već imaju radne vize, neki dozvolu boravka, trojica se ne mogu vratiti kući zbog zatvorenih granica… Prošlog tjedna došlo mi je troje Hrvata, ovih dana jedan od njih se vraća. Čak su bile dvije strankinje i jedna žena iz Crne Gore. I to je to”, rekla je Dora Mišurac, vlasnica dvaju splitskih hostela za “Slobodnu Dalmaciju”, dodavši da ta količina ljudi ne može da pokrije ni režije, i da ne zna kako će preživjeti sezonu.

 

“Otkazano je sve što je bilo za kraj marta, cijeli april i maj. U junu, julu i avgustu je bilo nešto malo rezervacija. Trenutno smo još na zimskim cijenama od nekih deset evra za spavaonicu, 15-20 evra za privatnu sobu. Još nismo dirali cijene za ljeto, ali koliko sam razgovarala s kolegama, mislim da ćemo ići dole nekih 10-15 posto”, navela je Mišurac.

 

“Neki vlasnici hostela uspjeli su, iz drugog, trećeg puta da snize cijene najma pa sada plaćaju 20 ili 30 posto manje. Možda ima i sretnijih, s nižim cijenama, ali ja ih ne poznajem”, navela je Antea Ćurin, vlasnica dva hostela u Splitu.

 

“Vlasnicima prostora možda treba vremena da shvate koliko je situacija grozna. Znam da ima dosta turističkih agencija po gradu, kojima su gazde prostora za 50 posto smanjile cijene najma”, veli Ćurin, ističući i kako je neizmjerno nerviraju mediji sa “pumpanjem priča o dolasku gostiju u Hrvatsku”.

 

“Sve je to laž. Evo, ovih dana sam obišla Plitvice, Paklenicu, bila na Hvaru, sad sam u Komiži. Nigdje nema ljudi. Ali nema žive duše”, naglašava.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *