Štrahe i Gudenus pred parlamentom negirali krivicu za aferu “Ibica”

Svijet

Istražni odbor austrijskog parlamenta za korupcionašku aferu “Ibica” počeo je rad maratonskom sjednicom na kojoj su saslušani glavni akteri afere, nekadašnji austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe i bivši šef poslaničke grupe Slobodarske partije Austrije Johan Gudenus.

 

Prvi dan rada istražnog odbora trajao je juče duže od 12 sati, a glavni “protagonisti” afere izjasnili su se da nisu krivi ni za jedno krivično djelo.

 

Štrahe, kao i Gudenus, najavio je na početku da neće da se izjašnjava o stvarima za koje je u toku sudski ili istražni postupak.

 

Gudenus je, zbog svojih odgovora poslanicima, bio i više puta opominjan, a na kraju je konstatovao:

 

“Kaže se da nema glupih pitanja, ali očigledno ih ima”.

 

To je izazvalo buru među članovima istaržne komisije koji su tražili da iskaže poštovanje prema parlamentu.

 

Štrahe i Gudenus su kritikovali što njihovi advokati nisu imali uvid u sve predmete istrage.

 

Štrahe je čak tvrdio da nije ni upoznat u vezi sa čim se sve protiv njega vodi istraga.

 

Istakao je da je navodno odbijao sve korupcionaške namjere žene koja se predstavljala kao nećaka jednog ruskog miliajrdera.

 

Istovremeno je priznao da tokom večeri, prije tri godine, koja je krišom snimana i kasnije video materijal u trajanju od više sati pušten u javnost nije “vodio filizofske razgovore”, te da je iznosio i neke glasine o pojedinim austrijskim milionerima i njihovim vezama sa partijama.

 

Inače na sjednici istražnog odbora, među opozicionim članovima, vladalo je čuđenje zbog izostanka kompletne SMS prepiske Štrahea i Gudenusa sa aktuelnim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

 

Istražni odbor nastavljen je danas ispitivanjem ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera i ministarke pravde Alme Zadić, dok su druge osobe koje su pozvane, kao što je proizvođač naoružanja Gaston Glok, milijarderka Hajdi Horten i vlasnik Novomatika Johan Graf, koji se pominju kao finansijeri stranaka, saopštili da iz zdravstvenih razloga neće moći da se odazovu.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *