Ko je Đina Haspel, nova direktorka CIA (VIDEO)

Svijet

Kao tajni obaveštajac CIA-e, Haspel je 2002. godine nadgledala mučenje dvojice osumnjičenih terorista.

Đina Haspel, koju je Tramp odredio da nasledi mesto direktora CIA-e od Majka Pompea, nadgledala je mučenje zatvorenika u Tajlandu.

Donald Tramp napravio je rokadu na najvišim pozicijama u administraciji SAD-a. Državni sekretar Reks Tilerson je otpušten, na njegovo mesto je došao Majk Pompeo koji je bio direktor obaveštajne službe CIA. Na Pompeovo mesto, Tramp je postavio njegovu zamenicu, Đinu Haspel, koja će tako postati prva žena u istoriji na toj poziciji.

Karijera Haspelove nije bez mrlja. Kao tajni obaveštajac CIA-e, prema pisanju Njujork tajmsa u tekstu iz prošle godine, Haspel je 2002. godine nadgledala mučenje dvojice osumnjičenih terorista. U zatvorskom kompleksu poznatom kao “Mačije oko” u Tajlandu, dvojica zatvorenika Abu Zubaid i Abd al-Rahim su podvrgnuti različitim oblicima mučenja, uključujući i “voterbording”. Zubaid je bio podvrgnut “voterbordingu” 83 puta tokom mesec dana, pre nego što su ispitivači odlučili da iz njega ne mogu da izvuku korisne informacije.

Malo je poznato o životu i karijeri Đine Haspel. Rođena je 1956. godine, a u CIA se zaposlila 1985. Za vreme Obamine administracije, stupa na poziciju zamenika direktora ogranka CIA koji se bavi tajnim operacijama po svetu. Tramp je 2017. postavlja na mesto zamenice direktora CIA, a sada je postavlja na najodgovorniju poziciju.

“Nakon trideset godina kao oficir CIA-e, bila mi je čast da služim kao zamenica direktora”, Haspel je izjavila Vašington Post. “Jako sam zahvalna predsedniku Trampu zbog prilike, i počastvovana njegovim poverenjem u mene, što sam nominovana za direktora CIA.”

Nedeljnik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *