Dogovoreni datum i mjesto sastanka Tramp-Kim

Svijet

Vrijeme i mjesto sastanka američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una je dogovoreno, izjavio je danas državni sekretar SAD Majk Pompeo, navodeći da će se detalji znati za par dana.

Pompeo je rekao da je imao “dobar, poduži” razgovor sa Kimom i da dvije strane treba da u narednim danima usklade uslove za održavanje uspješnog sastanka, preneo je AP.

On je to izjavio novinarima tokom pauze koju je napravio u Japanu na povratku za SAD.

Američki državni sekretar je prokomentarisao i oslobađenje trojice državljana SAD iz Sjeverne Koreje, nazivajući ga “gestom dobre volje.

Pompe je u Sjevernoj Koreji proveo 13 sati, a 90 minuta se zadržao u razgovoru sa Kimom. To je njihov drugi susret za nešto više od mjesec dana.

Agencije su ranije javile da je Pompeo otišao u Sjevernu Koreju da bi finalizovao detalje istorijskog samita planiranog između američkog i sjevernokorejskog predsjednika, Donalda Trampa i Kim Džong Una.

Pompeo, koji je najprije boravio početkom aprila u Sjevernoj Koreji kao šef CIA, je tek drugi američki državni sekretar koji je u posjeti toj izolovanoj naciji sa kojom je tehnički još uvijek u ratu.

Prije njega, u toj zemlji boravila je Medlin Olbrajt 2000. godine, kao dio neuspješnih nastojanja da se organizuje sastanak između tadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona i Kimovog oca, Kim Džong Ila.

Samit treba da se održi krajem maja ili početkom juna.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *