Danska nepoželjne migrante šalje na udaljeno ostrvo

Svijet

Danske vlasti su odlučile da migrante kojima su odbijeni zahtjevi za azil transportuju na udaljeno ostrvo u hladnom Baltičkom moru na kojem se nalaze laboratorije za istraživanje životinja i krematorij.

“Ako ste nepoželjni u danskom društvu, ne trebate biti smetnja Dancima. Oni su nepoželjni u Danskoj i to trebaju osjetiti”, napisala je u svom postu na Facebooku danska ministarka za imigraciju Inger Stojberg.

Ostrvo Lindholm se nalazi u Baltičkom moru i udaljeno je više od tri kilometra od najbliže obale. Oko 100 migranata koji nisu dobili azil te imigranata kriminalaca će biti poslani da žive na ostrvu, a svakodnevno će se morati javljati vlastima ili će završiti u zatvoru. Trajektni saobraćaj prema otoku je neredovan, a jedan od trajekata je nazvan “Virus” zbog istraživačkog centra za zarazne bolesti životinja koji se nalazi na otoku.

Plan je dogovorila vladajuća danska centralistička partija Venstre s desničarskom Danskom narodnom strankom u sklopu pregovora o godišnjem budžetu.

Danska vlada od 2015. godine ima problem s izbjeglicama i migrantima te je zbog toga uvela stroge mjere. Osobe koje ne dobiju azil, kao i imigranti s kriminalnim dosjeima se transportuju u hitni smještaj ili se deportuju ako je to moguće.

“Nije lako reći porodicama da idu kući ako su se snašle. No, to je moralno ispravna stvar. Od izbjeglica ne trebamo praviti imigrante”, rekao je premijer Lars Lokke Rasmussen.

Stojberg je ključna autorica antiimigracijskiih politika danske vlade.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *