Fejsbuk i Tviter ne rade dovoljno na suzbijanju dezinformacija

Svijet

Društvene mreže “Fejsbuk” i “Tviter” ne rade dovoljno na razmatranju plasiranja reklama na svojim internet stranicama pred izbore u EU u maju, uprkos obećanjima da će se boriti protiv dezinformacija, saopštili su zvaničnici Unije.

 

Zvaničnici Evropske komisije u drugom mjesečnom izvještaju navode da američki internet giganti nisu pokazali šta su u januaru učinili kako bi razmotrili takvo plasiranje reklama.

 

U saopštenju zvaničnici navode da je “Gugl” ponudio podatke o postupcima u januaru, kako bi se bolje proučilo postavljanje reklama, ali nisu razjašnjene razmjere u kojima se ova kompanija pozabavila dezinformacijama i drugim problemima, kao što je obmanjujuće reklamiranje.

 

“Pozivamo `Fejsbuk`, `Gugl` i `Tviter` da učine više u zemljama članicama EU kako bi pomogli da se osigura identitet izbora u Evropskom parlamentu u maju”, ističe se u saopštenju potpredsjednika Jedinstvenog digitalnog tržišta Endrusa Ensipa i drugih zvaničnika.

 

Zvaničnici pozivaju internet platforme i na to da ojačaju saradnju sa kontrolorima činjenica i akademskim istraživačima na pronalaženju kampanja za dezinformisanje i da sadržaj kontrolisanja činjenica učine vidnijim i široko rasprostranjenim, javio je AFP.
Evropska komisija je u januaru počela sa sastavljanjem mjesečnih izvještaja o tome šta su kompanije na internetu učinile da ispune prošlogodišnja obećanja o borbi protiv dezinformacija.

 

“Fejsbuk” se u prvom izvještaju našao na vrhu liste kritikovanih kompanija.

 

Libanski “Dejli star” prenio je da “Fejsbuk” ne samo da nije prijavio rezultate o aktivnostima u vezi sa provjeravanjem postavljanja reklama u januaru, već i da nije prijavio brojne lažne naloge koji su uklonjeni zbog malicioznih postupaka usmjerenih ka EU.

 

Društvena mreža “Fejsbuk” ranije je bila optužena da je korišćena kao platforma za širenje razdornih podataka i informacija koje dovode u zabludu, naročito u vezi sa predsjedničkim izborima u SAD 2016. godine, na kojima je Donald Tramp izabran za predsjednika države.

 

Reklame na “Fejsbuku” bile su i centralni dio istrage Federalnog istražnog biroa /FBI/ o navodnom miješanju Rusije u izbore u SAD 2016. godine.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *