Makron upozorio na opasnost od raspada EU

Svijet

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je u razgovoru s predstavnicima regionalnih medija ponovo upozorio na veliku opasnost od raspada Evropske unije.

 

Na taj način je pravdao svoje učešće u kampanji za evropske izbore, koje opozicija otvoreno kritikuje.

 

Francuski predsjednik je izabran 2017. i oduvijek je zagovarao proevropski stav i smatrao da EU treba reformisati.

 

U razgovoru koji je objavilo cetrdesetak regionalnih dnevnika on tumaci zašto nije samo posmatrac nego i ucesnik ovih izbora, prenio je Index.hr pozivajuci se na Hinu.

 

Makron ističe da su ovi izbori najvažniji nakon 1979. jer se Unija našla pred velikom opasnošću.

 

“Ako kao predsjednik države dopustim da se raspadne Evropa koja je izgradila mir i donijela napredak, biću odgovoran pred istorijom”, ocijenio je Makron.

 

Uz to, on je predložio da se nakon izbora održi evropski utemeljiteljski sabor na kome ce ucestvovati celnici i gradani kako bi utvrdili strategiju Evrope u iducih pet godina, pa i izmjene ugovora koje bi iz toga mogle proisteci.

 

Odgovarajuci na pitanje o zaštiti životne sredine, Makron je predložio opšte oporezivanje kerozina u Evropi.

 

Francuski predsjednik je zajedno sa portugalskim socijalistickim celnikom Antoniom Kostom u ponedjeljak pozvao na stvaranje velike koalicije naprednjaka koja bi se suprotstavila onima koji žele da unište Evropu nacionalizmom.

 

Njegovo uplitanje u kampanju, koje je išlo cak do toga da je bio na predizbornom plakatu svoje stranke, kritikovale su sve opozicione stranke.

 

“Makron zloupotrebljava predsjedničku dužnost i ponaša se kao pravi vođa klana”, napisao je na svom nalogu na Tviteru nosilac liste Nacionalnog okupljanja Žordan Bardeja dodajući da je to protivrepublikansko i ujedno krajnje nelojalno ponašanje.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *