Tramp: Sankcije protiv Irana će imati efekte

Svijet

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da očekuje da će sankcije protiv Irana djelovati, ističući da je više za tu vrstu strategije, nego za vojnu akciju.

 

“Mislim da će sankcije imati efekta”, rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Australije Skotom Morisonom.

 

Tramp je rekao da bi vojna opcija dala rezultat, ali da je to “veoma gruba vrsta pobjede”, prenosi Rojters.

 

Kako je ranije objavio AP, Pentagon će izložiti široki spektar vojnih opcija američkom predsjedniku koji razmišlja kako da odgovori na, kako kažu zvaničnici njegove administracije, iranski napad bez predsedana na saudijska naftna postrojenja.

 

Opcije će biti izložene na današnjem sastanku u Bijeloj kući, a među njima je i lista potencijalnih meta za vazdušne udare u Iranu.

 

Tramp će, takođe, biti upozoren da vojna akcija protiv Islamske Republike može da eskalira u rat, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

 

Ovaj sastanak će najvjerovatnije biti prva prilika za donošenje odluka o tome kako će SAD da odgovore na napad na njihovog ključnog bliskoistočnog saveznika, navodi američka agencija.

 

Svaka odluka bi mogla da zavisi od dokaza koje su u stanju da obezbijede američki i saudijski istražitelji, a koji bi trebalo da potvrde da je Iran izveo napad, kako tvrde mnogi zvaničnici, uključujući i američkog državnog sekretara Majka Pompea.

 

Iran odbacuje optužbe da stoji iza napada i upozorava SAD da bi napad izavao “totalni rat”, sa odmazdom Teherana.

 

Američki potpredsjednik Majk Pens je rekao da će Tramp “razmotriti činjenice i donijeti odluke o sljedećim koracima”.

 

“Američki narod može biti uvjeren da će SAD braniti naše interese u regionu i da ćemo stati uz naše saveznike”, poručio je Pens.

 

Odgovor SAD bi mogao da obuhvati vojne, političke i ekonomske akcije, a što se tiče vojnih opcija, moglo bi da uopšte ne bude nikakvih akcija ili da bude vazdušnih udara ili nekih manje vidljivih, kao što su sajber napadi.

 

Najvjerovatniji korak koji će SAD preduzeti jeste da se obezbedi dodatna vojna podrška da bi se pomoglo Saudijskoj Arabiji da se brani od napada sa sjevera, jer je većina odbrane fokusirana na prijetnje Huta u Jemenu prema jugu, dodaje AP.

 

Portparol Pentagona Džonatan Hofman je izjavio da su SAD s velikom sigurnošću uvjereni da će zvaničnici utvrditi ko je tačno izveo napade prošlog vikenda.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *