Lavrov: Potrebno zajedničko tumačenje međunarodnog prava

Svijet

Svjetske sile trebalo bi da se usaglase u vezi sa zajedničkim tumačenjem normi i principa međunarodnog prava, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

 

On je u članku pod nazivom “Svijet na raskršcu: sistem međunarodnih odnosa u budućnosti”, koji je objavljen u magazinu “Rusija u globalnim pitanjima”, istakao da je krajnje vrijeme da se koordiniše zajedničko tumačenje principa i normi međunarodnog prava i da se prestane sa ponašanjem u skladu sa principom da “uvijek postoji rupa u zakonu”.

 

Šef ruske diplomatije napominje da je očigledno da je potrebno kolektivno vođstvo, depolitizovano partnerstvo i uloga UN kao centralnog koordinatora u zaustavljanju trenda konfrontacija, izgradnji povjerenja, kao i u suočavanju sa zajedničkim prijetnjama i izazovima.

 

“Teže je usaglasiti se nego iznositi ultimatume, ali kompromisi za koje je potrebno vrijeme i ulaganje napora su mnogo pouzdaniji za predvidiva međunarodna pitanja”, napisao je Lavrov.

 

Lavrov je skrenuo pažnju na to da je pomenuti cilj u više navrata naglašavan na najvišem nivou, u dokumentima Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), ali da je vrijeme da se sa deklaracija prede na djela.

 

On je podsjetio da su Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti i Zajednica nezavisnih država u više navrata izrazili spremnost da doprinesu pomenutim naporima, javio je TASS.

 

Prema riječima ruskog ministra, reforma Savjeta bezbjednosti UN, gdje su SAD previše zastupljene po današnjim standardima, doprinijeće stvaranju stabilnog svjetskog poretka, uz napomenu da bi ta reforma trebalo, prije svega, da služi interesima zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike.

 

Lavrov je dodao da postoji potreba i za unapređenjem svjetskog trgovinskog sistema.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *