Kurdi tvrde da Turska oslobađa islamske teroriste u Siriji

Svijet

Kurdska autonomna administracija teritorije na sjeveroistoku Sirije objavila je da je 785 stranaca, povezanih sa terorističkom organizacijom Islamske države (ID), pobjeglo iz logora Ajn-Isa na sjeveru te zemlje, gdje Turska provodi vojne operacije.

 

Logor se nalazi u provinciji Raka, na teritoriji pod kontrolom arapsko-kurdskoh Sirijskih demokratskih snaga (SDF), vojnog krila autonomne administracije na sjeveroistoku Sirije.

 

Kako tvrde kurdski izvori, 785 stranaca, povezanih sa ID, pobjegli su iz logora Ajn-Isa uz pomoć grupe plaćenika lojalnih Turskoj, pod zaštitom turskih snaga koje su žestoko napale logor.

 

Zvanični Damask ne priznaje autonomnu administraciju na sjeveroistoku Sirije, koja kontroliše teritoriju istočno od rijeke Eufrat, kao ni njihovo vojno krilo SDF, uprkos brojnim pregovorima koji su vođeni izmešu dvije strane.

 

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio početak vojne operacije “Izvor mira” na sjeveru Sirije, usmjerene protiv u Turskoj zabranjene Radničke partije Kurdistana i terorističke organisacije ID.

 

Turska avijacija i artiljerija danima već dejstvuju u pograničnom području Sirije, a najavljene su i kopnene operacije. Sirijske vlasti su u više navrata osudile tursku politiku na sjeveru zemlje.

 

Incident u Kobaniju

 

 

Zvanični predstavnici Vašingtona saopštili su u subotu da se “američka vojska 11. oktobra oko 21.00 čas po lokalnom vremenu u rejonu Kobani našla pod artiljerijskom vatrom sa položaja turske armije”.

 

CNN je ranije objavio da je turska artiljerija prilikom granatiranja u rejonu Kobani gađala i položaje američkih snaga.

 

Turski ministar odbrane dematovao je da su pripadnici turske vojske gađali položaje na kojima se nalaze jedinice vojske SAD posebne namjene. On je ustvrdio da Ankara tokom vojnih desjstava provodi sve neophodne mjere koordinacije sa SAD.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *