Kurc: Migranti će biti zaustavljeni na Zapadnom Balkanu

Svijet

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da postoji trostruka bezbjednosna mreža u odbrani od ponavljanja migrantske krize iz 2015. godine, koja predviđa da će, ako migranti probiju grčku granicu, biti zaustavljeni na Zapadnom Balkanu.

 

– Postoji trostruka mreža. Prvo je da je grčka vlada, za razliku od ranije, odlučna u odbrani spoljne granice EU. Mi smo u tijesnom kontaktu sa prijateljima na Zapadnom Balkanu, i oni su spremni, u slučaju proboja grčke granice, da zaštite svoju među i ne dozvole propuštanje migranata. Treće je da je ministar unutrašnjih poslova spreman da zaštiti granicu Austrije od proboja migranata. Na taj način spriječavamo novu migrantsku krizu poput one 2015. godine – rekao je Kurc u intervjuu bečkom dnevniku “Kronen cajtung”.

 

Upozorio je da će, ako EU dozvoli izbjeglicama koje se trenutno nalaze na tursko-grčkoj granici ulazak, milioni krenuti na put.

 

Najvažnije je sada, prema njegovim riječima, da se Grčkoj pruži što bolja podrška i da EU uputi jasnu poruku, koja mora biti da neće dozvoliti ucjene od strane predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

 

Kurc je naglasio da aktuelna situacija nije slučajnost, već svjesan, organizovani napad Turske.

 

– Tim ljudima je data lažna nada. I oni su djelimično turskim autobusima prevezeni do granice – rekao je on, dodajući da je dramatično što Turska zloupotrebljava patnju tih ljudi.

 

– Ako turski napad bude uspješan, padne grčka granicanutrašnjih granica – upozorava Kurc, to će značiti dalje kretanje tih ljudi, i to vodi ka kraju Evrope.

 

Apelovao je na Evropljane, koji govore o potrebi zaštite spoljne granice, da ne pokleknu pritiscima Erdogana i pruže podršku Grčkoj jer ona sada čini što su tražili – štite spoljnu granicu EU.

 

Podvukao je da EU mora uputiti jasnu poruku da nema prava na azil za ljude koji se ne nalaze u opasnosti, te je dodao da mnogi među onima koji su trenutno na tursko-grčkoj granici ne dolaze iz Sirije, već godinama žive u Turskoj, gde nisu ugroženi.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *