POPLAVE U NJEMAČKOJ
Katastrofalne posljedice, više od 100 poginulih (FOTO/VIDEO)

Svijet

Njemačka se suočava s velikom prirodnom katastrofom koju su uzrokovale velike padavine i poplava. Broj smrtno stradalih je viši od 100, ali se strahuje da će još rasti.

 

Najveće poplave zabilježene su u njemačkim pokrajinama Rajna-Palatinat i Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje su uništena cijela naselja. Ovo se dešava nakon rekordne količine padavina u dijelovima Zapadne Evrope, zbog kojih su se velike rijeke izlile iz korita.

 

Meteorolozi nastavak kiše predviđaju i narednih dana, a vodostaji u rijeci Rajni i njenim pritokama opasno rastu.

 

 

Policija u Kelnu takođe izvještava o sve većem broju žrtava iz savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Westfalija. U općini Heimerzheim blizu Bona je oko 6.000 stanovnika moralo napustiti svoje kuće i stanove, javlja dopisnica DW-a Marie Sina.

 

Vlasti u Njemačkoj navode da se 1.300 osoba za sada vodi kao nestalo. Problemima nema kraja jer je došlo do prekida u telekomunikacijama i do velikog broja osoba nemoguće je doći.

 

Veliki broj kuća je poplavljen, ulice su uništene, a klizišta prijete.

 

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se trenutno nalazi u posjeti SAD-u, nazvala je smrtonosne poplave u svojoj domovini katastrofom.

 

“Ovdje u Washingtonu moje su misli s narodom u domovini. Ne znamo još tačan broj stradalih, ali biće ih puno. Neki su u podrumima kuća, neke vatrogasci pokušavaju izbaviti”, rekla je Merkel.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *