Vlada RS planira zaduženje od 1,8 milijardi KM u naredne dvije godine

Aktuelno

Nova zaduženja uz otplatu starih dugova obilježiće najavljene ekonomske reforme Vlade RS.

Od 2017. do 2019. godine Vlada planira novo zaduženje od 1,8 milijardi KM, od toga 900 miliona KM u narednoj godini, 600 miliona KM u 2018. i 300 KM miliona u 2019. godini.

Istovremeno na naplatu stižu rate za postojeća dugovanja pa će naredne godine na otplatu javnog duga iz budžeta otići 740 miliona KM, a u 2018. godini 100 miliona KM više, dok će u 2019. godini rata iznositi 685 miliona KM.

– Stanje javnog duga RS na kraju septembra ove godine iznosio je 4,4 milijarde KM, dok ukupan dug Srpske koji uključuje i opštine, fondove i javna preduzeća iznosi 5,4 milijarde KM što je 57 odsto bruto društvenog proizvoda – navedeno je u prednacrtu ekonomskih reformi.

Dodaju da se u tom periodu udio finansiranja iz spoljnih izvora smanjuje u korist finansiranja iz domaćih izvora sa 67 odsto u 2017. godini, na 19 odsto u 2019. godini.

-Spoljni izvori uglavnom se koriste za finansiranje investicionih projekata – navedeno je u ovom dokumentu.

Vlada RS očekuje povećanje bruto društvenog proizvoda do 3,3 odsto u naredne dvije godine, blagi rast plata te pad nezaposlenosti.

Ekonomista Svetlana Cenić upozorava da se rast BDP-a planira upravo da bi se planirala i veća zaduženja.

– Osim toga javni dug je u odnosu na BDP već vrtoglavo visok. Granica zaduženja od 60 odsto od BDP- a na koju se oni pozivaju, važi za razvijene zemlje, a ne za zemlje u razvoju kao što smo mi, kod kojih je krajnja granica zaduženja 35 odsto. Osim toga za zemlje u tranziciji je unutrašnje zaduživanje, koje najavljuju, opasnije – ističe Cenićeva.

Ona naglašava da planirani rast nije ničim argumentovan te da u ekonomskim reformama nema naznaka razvoja privrede ni rješenja nagomilanih dugova socijalnih fondova.

Privrednici kažu da od najavljenih ekonomskih reformi nisu dobili ništa.Traženo smanjenje doprinosa kasni i manje je nego što su tražili, a najavljeno je da im se od naredne godine investicije u proizvodnju neće priznavati kao odbitak prilikom plaćanja poreza na dobit.

– S druge strane korjenitog smanjenja javne potrošnje nema. Potrebni su dublji rezovi u javnom sektoru jer se broj službenika u zadnjih deset godina konstatno povećava, dok broj zaposlenih u privredi opada – kaže Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Veći budžet za plate

Iako je za narednu godinu Vlada RS planirala za pet miliona KM manji budžet za zaposlene, u 2018. godini budžet za plate i naknade budžetskih korisnika se povećava za 2,6 miliona KM, da bi se za dvije godine ponovo vratio na iznos od 722,4 miliona KM koliki je bio i ove godine.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *