Banjalučki studenti idu u proteste, organizatori anonimni iz bezbjednosnih razloga

Aktuelno

Ispred drugog paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci, u nedjelju 24. decembra u 14.00 časova, studenti će održati proteste pod nazivom “Studentski protesti i protesti protiv poskupljenja goriva!”

Banjalučki studenti odlučili su da organizuju proteste nakon što su danima čekali da se riješi problem prokišnjavanja u studentskim domovima poslije olujnog nevremena u Banjaluci. Studenti zahtijevaju da se radovi na sanaciji domova završe hitno, traže smjenu rukovodstva SC “Nikola tesla”, ali i pojeftinjenje goriva.

Organizatori protesta su anonimni iz bezbjednosnih razloga, navodi se u pismu koje objavljujemo u cjelosti i bez ispravki.

Drage kolege,

Izuzetno nas raduje što smo uspjeli da izazovemo lavinu reakcija i komentara na događaj koji organizujemo. Ovom prilikom želimo da vam pokažemo svu ozbiljnost naših namjera tako što ćemo vam dati odgovore na sva pitanja koja ste do sada postavili u vezi studentskih protesta.

Prvo što želimo da naglasimo je da su protesti NESTRANAČKI, nismo ničije produžene ruke niti agenti bilo kakvih političkih organizacija već prije svega šira grupa studenata koji još uvijek moraju ostati anonimni iz bezbjednosnih razloga. Upozorovamo sve političare, bilo iz vlasti, bilo iz opozicije, da nam ne prilaze jer nam njihova pomoć ne treba.

Kao što već pretpostavljate, događaj smo morali napraviti pod lažnim profilom da bismo izbjegli sankcije i moguće novčane kazne jer sve ovo organizujemo bez ijedne marke u džepu.

Želimo da apelujemo na vašu smirenost tokom protesta, te da im na primjeru pokažemo da smo mi, zapravo, intelektualna i akademska elita ove Republike i da je došlo vrijeme da kormilo svoje sudbine preuzmemo u svoje ruke. Mirinm okupljanjem kod paviljona 1. i 2. zakazanim u nedjelju želimo na civilizovan način iskazati nezadovoljstvo trenutnim stanjem u kojem se nalazimo.

Želimo da saopštimo javnosti da smo ogorčeni načinom na koji postupaju sa nama posljednjih desetak dana i zahtijevamo hitne odgovore i preuzimanje odgovornosti.

Prioritet i prvi zahtjev kompletno glasi ovako:

Izlazak kompetentnih sanitarnih i građevinskih komisija na lice mjesta, utvrđivanje stvarne štete objekata, pisanje izvještaja koji će biti saopšteni javnosti odmah po potpisivanju nakon čega zahtijevamo pokretanje ubrzanog procesa rekonstrukcije i sanacije svih paviljona, sa naglaskom na prva tri, do potpune useljivosti zaključno sa 01.02.2018. Ne pristajemo na alternativne smještaje i nikakve druge improvizacije. Prioritet nam je da se svi vratimo u domove i nastavimo zajedno sa daljom borbom.

Drugi zahtijev glasi “transparentno dodijeljivanje stipendija” zbog toga što je, vjerovali ili ne, to trenutno goreća studentska problematika u medijima čime želimo povlačenje mnogih drugih pitanja. Drugi zahtjev podrazumijeva potpuno odstranjivanje politike iz studentskih organizacija i kompletnog Univerziteta. Zato je bitno da dođete u što većem broju.

Treći zahtjev se odnosi na smjenu uprave i direktora SC, a podrazumijeva još i pokretanje revizije svih novčanih sredstava koja su dolazila na račun centra za rekontrukcije i sanacije paviljona, kao i pokretanje istrage za ovo katastrofalno stanje u kome se nalazimo, otkrivanje krivaca i pozivanje na odgovornost. Takođe tražimo da od sada sva sredstva koja budu dolazila u SC budu javna i transparentna i studenti obaviješteni o svakom ulaganju i investiciji.

Četvrti zahtjev je izazvao najviše pažnje i zadovoljstvo nam je da vam objasnimo o čemu se radi. Poskupljenje goriva ne podrazumijeva samo poskupljenja autobuskih karata od 10-15 odsto (što za nekoga ko živi npr. U Trebinju znači mnogo), već svih mogućih životnih namirnica i potreba. Ovim zahtjevom im želimo dati do znanja da smo spremni otvarati i mnoga druga pitanja i pozivati na odgovornost ukoliko ponovo počnu manipulisati studentima pričajući im šarene laže. Hoćemo rezultate i to odmah!

Poskupljenje goriva će neminovno dovesti do poskupljenja smještaja u domu i menze, a živimo u ćumezima od deset kvadrata, punim vlage, gdje se guraju po četiri studenta, bez tople vode, adekvatnih sanitarija i najosnovnijih potreba. Ako žele da im nastavimo plaćati čak i trenutne cijene smještaja zahtijevamo za taj novac u potpunosti renovirane i za život uslovne sobe, sa toplom vodom i ispravnim instalacijama, funkcionalnu menzu sa poboljšanjem kvaliteta i ispravnosti hrane, kao i potpunu sanaciju i osposobljavanje čitaonica za rad u punom kapacitetu.

Dragi prijatelji, kolege, sapatnici i saborci, izađite na mirne studentske proteste 24.12.2017. i pokažite da je bilo dosta! Pokažimo im ko je omladina i budućnost ove zemlje tako što ćemo se ujediniti kod naših domova, simbola studentskog života, patnje i borbe, sa istinom kao jedinim oružjem da nam osvjetljava put kroz ovaj pakao u kome smo ostavljeni i zaboravljeni i pokazati da su rad, poštenje, pravda, jedinstvo i vladavina prava vrijednosti i jedina politika u koju mi vjerujemo.

Ako treba i u ponedjeljak, izaći ćemo i u ponedjeljak!

Studenti svih paviljona ujedinite se!

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *