Zbog incidenata i nepravilnosti u Stocu prekinuto glasanje na svim biračkim mjestima

Aktuelno

Izbori u opštini Stolac su prekinuti na način da su povučene sve glasačke kutije sa izbornim materijalom, saopštila je Koalicija “Pod lupom” čijih 2.700 posmatrača nadgleda izbore u BiH.

U Stocu su problemi počeli još jutros, zamjenom članova biračkih odbora i neotvaranjem biračkih mjesta na vrijeme.

Svi bošnjački predsjednici opštinskih izbornih komisija su se povukli, jer im nije omogućen rad, prenosi Avaz.

Koalicija “Pod lupom” je potvrdila da su sve izborne kutije sa glasavima povučene kao i sav izborni materijal, a svih 14 biračkih mjesta je zatvoreno.

-Od jutros se dešavaju problemi, ni mi još nemamo konkretnu informaciju. Ne znamo hoće li biti moguće da se izbori nastave s obzirom da je sav izborni materijal povučen. Postoji mogućnost da se nastave izbori i da se nadoknadi vrijeme koliko je trajao prekid, ali vjerovatnija je opcija da izbori budu ponovljeni u narednim danima – rekao nam je Dario Jovanović, direktor koalicije “Pod lupom”.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH još nema zvanične potvrde o prekidu izbornog procesa u Stocu.

Prema zvanično nepotvrđenim informacijama, došlo je do incidenta u kojem su navodno povrijeđeni predsjednik Opštinske izborne komisije u Stocu Ivan Perić i jedan član Komisije.

“Avaz” prenosi i da je jedna osoba teže povrijeđena, dok su na nekoliko biračkih mejsta polupani računari.

Izborna administracija nepripremljena

Na 85% biračkih mjesta bili su prisutni svi članovi biračkih odbora u 6.00h. Izborni materijal je nedostajao na 6% biračkih mjesta, što pokazuje da se izborna administracija nije dovoljno pripremila za Lokalne izbore, saoptila je ranije Koalicija “Pod lupom”.

Koalicija je do 10.00h zaprimila 27 dojava o kritičnim situacijama, a posmatrači su na osnovu ovih slučajeva podnijeli 23 primjedbe u Zapisnik o radu biračkog odbora. Primjedbe su uložene zbog zabrane posmatranja, kašnjenja u otvaranju biračkih mjesta, nepravilnosti pri procesu glasanja, nagovaranja birača da glasaju za određenu političku opciju i sistemskog kršenja zakona od strane biračkog odbora.

Građani su tokom jučerašnjeg dana i danas do 10:00h sati prijavili 16 slučajeva kršenja predizborne šutnje, a koja se uglavnom odnose na političku agitaciju da se glasa za pojedinog političkog subjekta, oglašavanje na Facebooku i plakatiranje tokom predizborne noći.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *