POD LUPOM: Najviše nasilja na biračkim mjestima u zadnjih 10 godina

Aktuelno

Na 7% biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini je primijećen slučaj glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata.

Koalicija ”Pod lupom” izvijestila je javnost o procesu glasanja i zatvaranja biračkih mjesta, uočenim povredama izbornih pravilana terenu i osudila nasilje na biračkim mjestima.

Osim napada na predsjednika Opštinske izborne komisije u Stocu, zabilježeni su slučajevi nasrtaja na članove biračkog odbora na BM 026B010 u Pelagićevu, fizički napad na predsjednicu biračkog odbora na BM 125A017 u Prozor-Rami, dva slučaja fizičkog nasilja između birača u Ilijašu i Visokom, kao i otvorene prijetnje posmatračima Koalicije „Pod lupom“.

Ovakvo ponašanje sudionika izbornog procesa ozbiljno narušava integritet izbora i udaljava BiH od do sada dosegnutih demokratskih standarda u provođenju izbora. Napominjemo da ovoliko slučajeva nasilja na biračkim mjestima nije zabilježeno unazad 10 godina.

Izuzimajući opštinu Stolac, i ostale gore navedene incidente, glasanje je na većini biračkih mjesta proteklo bez problema. Posmatrači su tokom procesa glasanja zabilježili nepravilnosti na 16 biračkih mjesta.

Najmanje jedan slučaj porodičnog glasanja zabilježen je na 56% posmatranih BM, a na 60% BM zabilježeno je 1-5 slučajeva vraćanja birača sa biračkog mjesta zbog toga što se nisu nalazili na izvodu iz Centralnog biračkog spiska.

Na čak 32% posmatranih biračkih mjesta zabilježen je barem jedan slučaj da je jedna osoba više puta pomagala biračima koji su pristupili glasanju, ali je na svega nekoliko biračkih mjesta zabilježeno više od 6 ovakvih slučajeva.

Na 7% biračkih mjesta je primijećen slučaj glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata.

Zatvaranje biračkih mjesta je uglavnom izvršeno u skladu sa propisima. Većina biračkih mjesta (98,8%) je zatvoreno do 19.15 sati, a preostalih 1,2% do 20.00 sati.

Na 11 biračkih mjesta koja nisu zatvorena na vrijeme, građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 h nije omogućeno glasanje. Na 98,7% biračkih mjesta zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora.

Na 26 biračkih mjesta omogućen je ulazak na biračko mjesto osobama koje nisu ovlaštene za to nakon njegovog zatvaranja i tokom procesa brojanja glasova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *