Pod pritiskom javnosti Vlada RS objavila “Plan za smanjanje potrošnje na plate”

Aktuelno

Vlada Republike Srpske je uporno odbijala da prizna da postoji bilo kakav plan oko smanjivanja broja zaposlenih i plata u javnom sektoru.

Nakon pritiska javnosti danas je na zvaničnom sajtu Vlade RS konačno objavljen dokument pod nazivom „Strateški plan za smanjenje ukupne potrošnje na plate u periodu od 2017. do 2019. godine“.

U ovom dokumentu Vlada RS, istina opet uvijeno, priznaje ono na šta se obavezala MMF – a to je smanjivanje broja zaposlenih i ograničavanje plata, te uvođenje moratorijuma na zapošljavanje u javnom sektoru.

– Mjere utvrđivanje ukupnog fonda plata i svih tekućih rashoda na svim nivoima vlasti su realizovane prilikom usvajanja Budžeta RS za ovu godinu, dok je odluka koja uvodi moratorijum na povećanje plata ostala da se dodatno razradi kroz novi aranžman sa MMF – piše između ostalog u dokumentu.

Dodaje se da je Akcionim planom RS za realizaciju Reformske agende predviđena fiskalna konsolidacija javnih finansija u BiH. Svi nivoi vlasti u BiH, kako je navedeno, jasno su iskazali opredjeljenje da je potrebno utvrditi ukupan fond plata i svih tekućih rashoda na svim nivoima vlasti, koji se neće moći povećavati bez obzira na rast poreskih prihoda, dok će smanjenje rashoda najvećim dijelom biti rezultat provođenja reformi javne uprave, uključujući stroge kontrole zapošljavanja i ukupnog fonda plata u javnom sektoru.

– Vlada RS u periodu 2017. do 2019. godina će smanjiti potrošnju na plate budžetskih korisnika, kao učešće u BDP u odnosu na 2016. godinu, a proces će započeti Budžetom Republike za 2017. godinu – precizira se u ovom dokumentu.

Najavljen je Registar zaposlenih u javnoj upravi, koji će biti osnova za detaljnu analizu svakog radnog mjesta pojedinačno, te izradu planova za smanjenje broja zaposlenih u srednjem roku, zatim reforma zdravstvenog sektora i javnih preduzeća.

– Plate i naknade zaposlenih u javnim preduzećima biće usaglašene sa platama i naknadama zaposlenih u javnoj upravi, a posebna pažnja biće posvećena i analizi broja zaposlenih – ističe se u planu Vlade.

Obećali su da će od 1. januara 2017. godine smanjiti obavezne doprinose radi povećanja zaposlenosti u privatnom sektoru.

U javnoj upravi 46.050 zaposlenih

Ukupni izdaci za plate u javnom sektoru Republike RS su u 2015. godini iznosili 875,6 miliona KM i njihovo učešće u bruto domaćem proizvodu iznosi 9,9 odsto.

U javnoj upravi je krajem prošle godine bilo 46.050 zaposlenih, od čega se na budžetske korisnike odnosi 14,6 odsto, na vanbudžetske fondove 0,7 odsto, a 3,4 odsto na opštine.

Premijerka mijenja ploču

Premijerka Željka Cvijanović, koja je do juče tvrdila da nema govora da postoji bilo kakav plan, danas je promijenila ploču i izjavila da je „Vlada usvojila strateški plan kao strateški okvir za naše ponašanje u skladu sa dogovorom sa MMF i Svjetskom bankom”.

Sjetimo se i jedne formulacije upućene penzionerima, zbog koje su se mnogi samo gorko nasmijali. Premijerka je, naime, jednom prilikom izjavila da penzije u RS ne kasne nego su… prolongirane.

Prevelika zaposlenost u obrazovanju i policiji

Vlada RS se obavezala Međunarodnom monetarnom fondu da će smanjiti plate i broj zaposlenih u javnom sektoru.

U izvještaju MMF o BiH jasno stoji da su vlasti u BiH na svim nivoima donijele “starteške planove za obuzdavanje plata i smanjenja zaposlenosti u javnom sektoru” za vrijeme novog kreditnog aranžmana koji će trajati naredne tri godine. MMF navodi da će nakon usvajanja starteškog plana “Savjet ministara BiH i entitetske vlade usvojiti i operativne planove za smanjenje ukupne zaposlenosti i plata u javnom sektoru”.

Prema procjenama Evropske komisije, u javnom sektoru u BiH je višak 30 odsto zaposlenih, odnosno oko 60.000 službenika. Preciznije podatke daće registar zaposlenih u javnoj upravi koji će, kako se navodi u izvještaju MMF, biti napravljen u saradnji sa Svjetskom bankom i poslužiće kao osnova za racionalizaciju javnog sektora u BiH. Iz MMF su skrenuli pažnju na preveliku zaposlenost u obrazovanju, policiji i nemedicinskog osoblja u zdravstvu.

“Borićemo se za prava radnika”

U Sindikata javne uprave kažu da javna uprava nisu samo službenici nego i javna preduzeća. Najavljuju da će se svim sredstvima boriti za prava službenika.

– Po sadašnjoj sistematizaciji nema viška zaposlenih. Jesmo za reformu javne uprave kako bi bila efikasnija, ali to se ne može postići otpuštanjem radnika – kaže Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave.

Dokument u PDF formatu možete pronaći ispod: 

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *