Pavić: Rano je govoriti o mojoj kandidaturi za predsjednika RS

Aktuelno

Niko od koalicionih partnera nije pokrenuo pitanje rekonstrukcije Vlade RS, kaže lider DNS Marko Pavić za „EuroBlic“.

Mada se prije dva dana, mimo očiju javnosti sastao sa predsjednikom RS i liderom SNSD Miloradom Dodikom, Pavić uvjerava da nije bilo riječi o mogućim „osvježenjima“ u Vladi RS.

– Povremeno se nađem sa Dodikom, možda rijeđe nego što bi trebalo, kako bi razgovarali o opštim pitanjima u RS. Nismo uopšte razgovarali o rekonstrukciji Vlade. Još se u koaliciji o tome ne razmišlja – uvjerava Pavić.

Zadovoljni ste radom ministara DNS?

Jesam. Mislim da dobro rade svoj posao. Vremena su teška, neki su u težem položaju, ali to je posao. Suočavaju se sa teškim temama, koje se neće još godinama riješiti, kao što je pitanje jezika i tome slično.

Spekuliše se da biste se na izborima 2018. mogli kandidovati za predsjednika RS.

To su kalkulacije nekih ljudi. Lično nemam ambicija, bilo kakvih. Ipak, kada se radi o takvim stvarima onda ne odlučuje pojedinac, već stranka ili stranke u koaliciji. To je daleko vrijeme i o tome sada govoriti je preuranjeno.

Poslije lokalnih izbora bilo je pritužbi iz SNSD da ih je DNS „izigrao“ u pojedinim opštinama. Da li stoje te kritike?

Imali smo dogovor za veliki dio opština i išli smo zajednički. Rezultat uspjeha koalicije je upravo u zajedničkom nastupu. Jedan broj kritika nije opravdan. Tu nisu zadovoljeni lični ciljevi i onda se najlakše opravdati tako da prebacite teret odgovornosti na nekoga drugog. Možda, negdje ima i opravdanih kritika. Imam i ja isto tako pritužbi, ali to se ne odražava globalno na funkcionisanje koalicije na nivou Republike, što je najbitnije.

Naredne sedmice će se u NS RS naći izmjene Zakona o praznicima u RS, kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH, ali i uvažio rezultat referenduma. Koji će biti prijedlog?

Prijedlog još nije došao ni do Vlade ni do lidera stranaka. Rasprava je još uvijek na nivou eksperata, koji traže rješenje koje bi zadovoljilo i referendum i odluku Ustavnog suda BiH. Nadam se da će stručnjaci naći rješenje koje će biti zadovoljavajuće.

O „Ljubiji“

Kada će prodaja RŽR „Ljubija“ biti na dnevnom redu NS RS i kakav će biti stav DNS o tome?

Pojedinci su željeli da prodaju rudnika zloupotrebe u predizbornoj kampanji, ali im se to obilo o glavu, jer su iznosili neistine i kalkulacije, uopšte ne gledajući naše zakonodavstvo i ne gledajući kakav ugovor su oni potpisali sa „Mitalom“. Za sada imaju dvije ponude i Vlada još nije izašla sa prijedlogom. Cilj Prijedora i DNS je samo jedan – da se oživi rudnik „Ljubija“ i da se u njemu zaposle ljudi. Nas ne interesuje ni cijena koja će se postići, ni bilo šta drugo, nego samo da rudnik dođe u ruke nekoga ko će se baviti rudarenjem.

Dug porodici

Niste se željeli ponovo kandidovati za gradonačelnika Prijedora. Da li se povlačite iz politike?

Nisam se kandidovao za gradonačenika, jer želim da ostatak života posvetim porodici i sebi. Radim mnogo godina i porodica je često trpila zbog toga. Sada želim da joj vratim dug. Drugi razlog je što smo u Prijedoru napravili dobar sistem i odnos sa koalicionim partnerima, gdje se pokazalo da će to i dalje dobro funkcionisati i nije bilo razloga da više ostajem tu. Još sam predsjednik DNS. Iduće godine imamo unutarstranačke izbore, a do tada ću razmisliti šta ću da radim.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *