BOSIĆ: SDS-u sam dao što sam znao i mogao, vrijeme je za novo rukovodstvo

Aktuelno

Ubijeđen sam da će ovaj proces omogućiti novom predsjedniku i rukovodstvu da imaju stabilnost i odriješene ruke u kreiranju politike koju će pratiti stranka, rekao je Bosić i napomenuo da “SDS treba i dalje da ostane kod svojih glavnih principa i politika”

U svom obraćanju delegatima vanredne Izborne skupštine SDS u Banjaluci, dosadašnji predsjednik stranke Mladen Bosić rekao je da nakon ove sjednice i izbora novog predsjednika stranke slijedi “novi početak SDS-a”.

-Novi početak na već ranije zacrtanom putu sa kojeg nemamo pravo da odustanemo, kazao je Bosić i podsjetio da se radi o “državotvornoj stranci i stranci koja je dio istorije”.

Podsjećajući delegate na period od prije 10 godina, kada je došao na čelo stranke, Bosić je rekao da se to dogodilo „u jednom od kritičnih trenutaka u njenom 26-togodišnjem životu“ i da je shvatio kao dužnost da obezbjedi “da SDS opstane kao temeljna stranka Republike Srpske”.

-Kao što smo se prije četiri godine radovali pobjedi na tadašnjim lokalnim izborima, tako smo sada tužni zbog ovakvog rezultata, rekao je Bosić i naglasio da da je rezultat bio nezadovoljavajući ne zbog lošeg rada članova SDS na terenu “nego zbog političke manipulacije i dizanja nacionalnih tenzija”.

-Tu igru su odigrali Bakir Izetbegović i Milorad Dodik uz pomoć Ustavnog suda BiH, Tužilaštva i odluka koje su dovele do toga da glavna tema kampanje ne budu pitanja lokalnih zajednica i problemi građana u njima, istakao je Bosić.

On je podsjetio da je glavna tema ove kampanje bila Dan Republike Srpske i referendum o njemu koji je održan sedam dana prije izbora “uz učešće čak i faktora izvan Republike Srpske i BiH”.

-Na slab rezultat je između ostalog uticalo i to što su izostali obećani rezultati upravo na polju borbe protiv korupcije, zaključio je Bosić.

Napominjući da je ostavku podnio upravo zbog rezultata lokalnih izbora, naglasio je da ta odluka nije donesena u afektu, nego je “plod promišljanja šta je najbolje uraditi za SDS u ovom trenutku”.

-Ne radi se ni o kakvom puču u stranci, nego o mojoj samostalnoj odluci preuzimanja odgovornosti. Moja namjera je da na taj nain otvorim novi politički prostor stranci da uđe u neophodne promjene i pripreme za sledeće opšte izbore za koje sam siguran da će donijeti neophodne promjene u Republici Srpskoj, rekao je Bosić.

On je objasnio i zašto se u SDS-u sve odvija ubrzano nakon njegove ostavke.

-Zato što smo procjenili da je stranka u ovom trenutku u osjetljivom stanju, a da razni spavači i oni koji imaju za cilj destabilizaciju stranke kao u prethodnim vremenima, na taj način neće imati prostor da rade svoj posao. Uostalom takve pokušaje ste vidjeli i ovih sedmica, kazao je lider SDS.

Podnošenjem neopozive ostavke na mjesto predsjednika SDS, Bosić je omogućio smjenu na čelu stranke, ali i pokrenuo proces njene konsolidacije.

-Kako izbor novog predsjednika stranke jeste potreban, ali nije i dovoljan uslov za novi početak u cilju pobjede na sledećim izborima, predložili smo, a GO prihvatio kao svoj, plan konsolidacije koji treba izvesti u dva koraka:

Prva faza je detaljna analiza rezultata izbora po svim opštinama i prijedlog sanacije kritičnih OO sa imenovanjem privremenih organa. Ta faza bi trebala biti završena do kraja januara iduće godine. U tu svrhu je Predsjedništvo formiralo sedmočlanu komisiju na čijem čelu je predsjednik GO dr Milan Milićević.

Druga faza bi bila bila unutarstranački izbori koji bi se održavali od 1. februara do 1. maja naredne godine. Oni bi se završili izbornom Skupštinom u maju sledeće godine na kojoj bi bio izabran novi GO stranke koji bi prema Statutu birao novo Predsjedništvo.

Bosić je rekao da bi na taj način SDS do narednog ljeta dobila novo rukovodstvo koje bi imalo puni legitimitet da vodi stranku do sljedećih opštih izbora.

-Ubijeđen sam da će ovaj proces omogućiti novom predsjedniku i rukovodstvu da imaju stabilnost i odriješene ruke u kreiranju politike koju će pratiti stranka, rekao je Bosić i napomenuo da “SDS treba i dalje da ostane kod svojih glavnih principa i politika”.

Bosić je kazao da je ovo za njega “kraj jedne značajne ere” u životu koja je trajala deset godina i koja je značila “deset godina potpune posvećenosti stranci i njenim problemima”.

-Odlaskom sa čela stranke, ja ostajem njen vjerni član i u potpunosti okrenut našem zajedničkom cilju – borbi za bolju Republiku Srpsku, poručio je Bosić dodajući da je SDS-u dao što je “znao i mogao”.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *