Dodik predlaže da građani biraju tužioce i sudije

Aktuelno

Milorad Dodik, predsjednik RS, u narednih nekoliko dana javnosti će predstaviti novu inicijativu da građani RS direktno na izborima biraju tužioce i sudije, koji bi onda za svoj rad odgovarali njima.

Danijel Dragičević, šef Kabineta predsjednika RS, “Nezavisnim” je potvrdio da je predsjednik Dodik o toj temi u srijedu imao sastanak s nadležnim organima u RS, ali da u ovom trenutku ne može iznositi više detalja.

“Zasad je sve na nivou ideje. Razmatramo moguće opcije i analiziramo kako se takva ideja može realizovati. Čim budemo imali nešto konkretnije, predsjednik će o tome odmah obavijestiti javnost”, rekao je Dragičević.

Sanja Džombić, portparol ministra pravde RS, rekla je da Ministarstvo ne može komentarisati ovu ideju jer još nije upućen nikakav zvanični dokument.

“Što se tiče zakonskih mogućnosti za takvu inicijativu, obratite se Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH”, rekla je ona.

Marjana Popović, portparol VSTS-a, je rekla da će se Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a, o ovoj temi oglasiti u ponedjeljak, kada se vrati sa službenog puta. Krstan Simić, ugledni pravnik i bivši sudija Ustavnog suda BiH, kaže da je model direktnog izbora tužioca u principu dobra ideja, koja postoji u SAD.

“Zato često možete u američkim filmovima vidjeti da se pred izbore za tužioca pokreću najveće policijske akcije. U našem slučaju bi bilo potrebno prvo formirati radnu grupu, koja bi izanalizirala takav model i vidjela koje su sve prednosti i mane. Ishitrena odluka ne bi bila dobra”, smatra on. U slučaju da takva ideja bude predložena, rekao je da bi bilo potrebno mijenjati Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, jer je tim zakonom nadležnost za izbor sudija i tužilaca u RS prenesen na nivo BiH.

“Ako bi bila u RS donesena takva odluka, onda, ako u BiH želimo kompromis i uvažavanje ne bi trebalo FBiH da bude briga na koji način će, recimo, neko okružno tužilaštvo u RS obezbijediti pravdu svojim građanima. U duhu najboljih vrijednosti, kompromisa i uvažavanja ne bi bilo dobro da se takva inicijativa blokira”, smatra Simić. Drugo rješenje koje on vidi bi bilo vraćanje izbora sudija i tužilaca u nadležne parlamente. Rekao je da je nedavno na studijskoj posjeti Švajcarskoj u praksi vidio kako taj model tamo funkcioniše.

“Tamo su nam rekli da nikad nikom nije palo na pamet da nazove sudiju ili tužioca i da utiče na neku odluku. Pravosuđe gradi društvo, a ne propisi”, kaže on. Senka Nožica, ugledni sarajevski advokat, ističe da direktan izbor tužioca ne bi bilo dobro rješenje za BiH.

“Ideja je dobra ako se time misli izvući pravosuđe iz okrilja politike, ali mislim da u kontekstu BiH to ne bi bilo dobro. Nisu naši građani tako visoko educirani o poslu tužioca i kako on treba da radi. Glavni tužilac bilo gdje, pa i u RS, mora biti najstručnija osoba”, smatra ona. Nožica je mišljenja da je struka najbolja odbrana pravosuđa od politike.

“Mi smo to nekad u bivšoj Jugoslaviji savršeno dobro znali i prepoznavali se između sebe i savršeno se dobro znalo da glavnog tužioca, odnosno tužioca kako se to tada zvalo, a ostali su bili zamjenici, biramo među najstručnijima. Ako je osoba stručna i stalo joj je do ugleda, ona nikad neće dozvoliti da neko utiče na njenu odluku”, zaključila je ona.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *