Savjet ministara BiH neće da se odrekne “bijelog hljeba”

Aktuelno

Savjet ministara BiH uporan je u namjeri da vrati isplatu takozvanog “bijelog hleba” barem na šest mjeseci, iako je Parlamentarna skupština BiH na prijedlog poslanika SBB u Predstavničkom domu Damira Arnauta usvojila izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koje potpuno ukidaju ovu privilegiju.

Prijedlog da u zakon ponovo bude uvedena isplata „bijelog hljeba“, i to u trajanju od šest mjeseci nakon isteka mandata zvaničnika, našla se na dnevnom redu današnje sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma, koja će odlučivati o njegovoj daljnjoj sudbini, piše Avaz.

Biće ovo prilika da članovi Komisije iz SDA, DF, SNSD, SDS koji su ranije uz SBB podržali ukidanje isplate ovih naknada, sada pokažu ostaju li dosljedni svom ranijem stavu i opredjeljenju da su za istinske uštede i provedbu jednog od najvažnijih zahtjeva koji su građani ispostavili i tokom najmasovnijeg socijalnog bunta 2014. godine.

Biće zanimljivo vidjeti obrazloženje Savjeta ministara BiH, koje traži da se državnim ministrima, njihovim zamjenicima, članovima Predsjedništva BiH i državnim parlamentarcima tzv. bijeli hljeb isplaćuje šest mjeseci, jer je Ustavnopravna komisija već jednom vratila ovaj prijedlog.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, tokom šest godina 476 funkcionera bilo je na “bijelom hlebu” i dobilo je 8,5 miliona KM.

Avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *